17 Ιουλ 2012

Μουσείο Αφής

Το Μουσείο Αφής δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1984 για να δώσει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας.
Τα εκθέματα της συλλογής ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασσική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Υπάρχουν επίσης εκθέματα που ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης.

Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του ανήκει στο “Φάρο Τυφλών της Ελλάδος” και βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα  να ψηλαφήσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα και άλλα.
Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.


Υπάρχει η  αίθουσα για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τους παραολυμπιακούς αγώνες, που έγινε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στον προθάλαμο φιλοξενούνται οι Μασκότ και τα σύμβολα των Αγώνων σε ανάγλυφη κατασκευή, επινόηση και υλοποίηση της ζωγράφου Μαρίας Βεργοπούλου, καθώς και ανάγλυφοι χάρτες της Αττικής με επισημάνσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Επίσης στο Μουσείο Αφής φιλοξενούνται γλυπτά του καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμεικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.

Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά – αγγλικά και έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγενθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες.

Ο χώρος είναι επισκέψιμος για το κοινό τις καθημερινές 08.00 – 16.00 αλλά και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως.  Επίσης κατόπιν συνεννόησης πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών. (Τον Αύγουστο θα είναι κλειστό, όπως όλος ο Φάρος Τυφλών).


Τα παιδιά παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών εκτός των άλλων τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Είναι όμορφο να ξέρεις ότι γίνονται ενέργειες που σε κάνουν να νιώθεις περήφανος για αυτούς που τις σκέφτηκαν και τις υλοποίησαν. Το να ενδιαφέρεσαι και να προσπαθείς να προσφέρεις είναι η μεγαλύτερη χαρά. Όταν αυτή η προσφορά απευθύνεται και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τότε γίνεται ανεκτίμητη!

Τηλ: 210 – 941 5222
Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00 – 16:00
Δοϊράνης 198, Καλλιθέα, 176 73
Είσοδος: 2 €
ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους δωρεάν

Ομάδες 10 ατόμων μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο Αφής και Σαββατοκύριακα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...