24 Ιαν 2013

Η Προωρότητα συνδέεται με ποικίλες διαταραχές

Τα βρέφη που γεννιούνται πριν από τη συμπλήρωση της 26ης εβδομάδας κύησης εμφανίζουν τριπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης ψυχιατρικών προβλημάτων στη μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με μια 11ετή βρετανική έρευνα. Αν και οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί στην ιατρική επιστήμη σημαίνουν ότι τα βρέφη που γεννιούνται πριν από τη συμπλήρωση της 26ης εβδομάδας κύησης έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, ο εξαιρετικά πρόωρος τοκετός ενδέχεται να οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπερκινητικότητας, αυτισμού και συναισθηματικών διαταραχών, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες, που παρακολούθησαν 219 παιδιά που είχαν γεννηθεί πριν από το όριο των 26 εβδομάδων, βρήκαν ότι έως την ηλικία των 11 ετών περίπου 25% εξ αυτών έπασχαν από κάποια ψυχιατρική διαταραχή, όπως γνωστικές, νευροκινητικές ή αισθητηριακές βλάβες. Οι πιο συχνές διαταραχές ήταν η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας με συχνότητα 12%, οι συναισθηματικές διαταραχές με 9% και οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος με 8%.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, «τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην πρώιμη γνωστική και ψυχολογική παρακολούθηση των εξαιρετικά πρόωρων παιδιών, προκειμένου να εντοπισθούν νωρίς ενδεχόμενες νευροψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...