24 Ιαν 2013

Tα συναισθήματα των παιδιών και πως να τα διαχειριστείτε

Γνωρίζοντας πόσο δύσκολη είναι η διαχείρηση των συναισθημάτων των παιδιών το childit.gr παρουσιάζει ένα χρήσιμο οδηγό σχετικά με το πως μπορούμε τα  αντιμετωπίσουμε





  1.  Βρίσκω το συναίσθημα- Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να αναγνωρίσει το συναίσθημα το οποίο βιώνει και νιώθει. Για παράδειγμα μπορούμε να του πούμε «αυτο που έγινε και εμένα θα με θύμωνε» ή «το συγκεκριμένο παζλ δείχνει να σε έχει συγχύσει»
  2. Ζωγραφίζω το συναίσθημα- με το να μπει στη διαδικασία να ζωγραφίσει το συναίσθημα του πάνω σε μία κόλλα χαρτί του δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τη σκέψη του πάνω στο συγκεκριμένο συναίσθημα και πραγματικάνα εξερευνήσει τα συναισθήματα του αυτά.
  3. Γίνομαι το συναίσθημα- Αφήστε το να παίξει το συναίσθημα του αυτο μέσα απο κούκλες, ήρωες, ρόλους. Τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη άνεση με το να χρησιμοποιούν φανταστικους χαρακτήρες για να εκφράσουν κάποιο μεγάλο- τρομακτικό ίσως γι αυτα- συναίσθημα τους.
  4. Διαβάζω για το συναίσθημα- Τα παιδιά αγαπούν τα βιβλία και όταν τα βιβλία αυτα μιλάνε για συναισθήματα, τοτε μαθαίνουν πώς να τα αναγνωρίζουν και κατα συνέπεια με ποιό τρόπο να τα εκφράζουν.
  5. Μιλάω για το συναίσθημα- όταν έρθει η ώρα να πάει για ύπνο, παίξτε «το παιχνίδι των συναισθημάτων». Μπορείτε να τα ρωτήσετε να θυμηθούνε ποιά στιγμη κατά τη διάρκεια της ημέρας ένιωσαν χαρά, θυμό,, στεναχώρια, σύγχυση, έκπληξη. Σε μεγαλύτερα παιδια μπορειτε να προσθέσετε κι άλλα πιο περίπλοκα συναισθηματα οπως, άγχος, ντροπή, θετικά συναισθήματα για τον εαυτο μου και αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μου.

SUPER TIP:


Μια καλή ιδέα για να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του και των άλλων είναι να τον βοηθήσουμε να φτιάξει έναν πίνακα συναισθημάτων με φατσούλες που η καθεμια δείχνει απο ένα συναίσθημα όπως δίπλα και οταν νιώθει κάτι μπορεί αρχικά να μας το δείχνει στην εικόνα.








 Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να ζωγραφίσουμε έναν κύκλο σε ένα χαρτί και να τους πούμε να μετατρέψουν τον κύκλο αυτό σε πρόσωπο που νιώθει κάτι. Καπως ετσι…








Μια άλλη ιδέα είναι να βρούνε μέσα απο περιοδικά ανθρώπινες εκφράσεις συναισθημάτων και να φτιάξουν τον πίνακα των συναισθημάτων τους κάνοντας κολλαζ.

EXTRA TIP:

Ένας έξυπνος τρόπος να μετράνε το θυμό τους τα παιδιά ειναι με το ΘΥΜΟΜΕΤΡΟ! Με αυτο μπορούμε και μιλάμε για το θυμό, τον εκφράζουμε, και τον μετράμε για να καταλάβουμε την ένταση του θυμού…οπότε αν είναι το μέγιστο το 10 (συνηθως μεχρι το δεκα τους ειναι ευκολο να μετρησουν) τότε λέμε οτι το θυμομετρο μου έχει φτάσει στους τόσους βαθμούς!

Natalie Sampas
MSc Developmental Psychology
Sussex, UK
Play Therapist


Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...