30 Ιαν 2013

Μάθετέ το να διαχειρίζεται τον χρόνο του

Οι γονείς συνεχώς παραπονιούνται ότι οι 24 ώρες της ημέρας δεν είναι ποτέ αρκετές. Αν μάλιστα είναι και εργαζόμενοι, τότε σίγουρα είναι συχνό το φαινόμενο να πέφτουν το βράδυ για ύπνο νιώθοντας ενοχές για κάτι που δεν πρόλαβαν να κάνουν. Αυτή, δυστυχώς, είναι μια πραγματικότητα που στην εποχή μας δύσκολα αλλάζει. Γιατί, όμως, να μην μάθουμε στα παιδιά μας να διαχειρίζονται σωστά τον δικό τους χρόνο;

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται στη ζωή τους ρουτίνα. Λέγοντας "ρουτίνα", δεν εννοούμε να κάνουν τα ίδια πράγματα κάθε μέρα, αλλά να ξέρουν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν συγκεκριμένες σταθερές.
Για παράδειγμα, ο χρόνος που τρώνε, κοιμούνται, κάνουν μπάνιο, παίζουν ή βλέπουν τηλεόραση θα πρέπει να είναι προσδιορισμένος. Έτσι, τα παιδιά θα αποκτήσουν μια αίσθηση ασφάλειας και μεγαλώνοντας θα θέλουν και τα ίδια να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα.

Στη διαχείριση του χρόνου δεν χρειάζονται υστερίες. Κανένα παιδί δεν θέλει να ζει με μια μαμά που συνεχώς είναι με το ρολόι στο χέρι. Αν καμιά φορά βγει λίγο εκτός προγράμματος, δεν πειράζει. Αντίθετα, ίσως αυτό είναι μια καλή αφορμή για να τονιστεί η αξία της οργάνωσης. Επίσης, εννοείται ότι και οι γονείς μπορούν να είναι ευέλικτοι αφού όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες. Όταν τα παιδιά είναι άρρωστα ή κουρασμένα, όταν στο σπίτι έχουμε φιλοξενούμενους ή όταν συμβαίνει κάτι απρόοπτο, είναι αναμενόμενο η «ρουτίνα» να διαταραχτεί.

Διδάσκοντας στα παιδιά από μικρή ηλικία τη σημασία της σωστής διαχείρισης του χρόνου, θέτουμε τις βάσεις για να οργανώνουν τη ζωή τους με έναν πιο συνειδητό τρόπο, όταν γίνουν ενήλικες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...