12 Μαρ 2013

Σεμινάρια για την αναπηρία

Το Ακαδήμεια σεβόμενο τα άτομα με αναπηρία και αποδεικνύοντάς το στην πράξη τόσο ως προς την πρόσβασή τους στο χώρο, όσο και μέσα από τη θεματολογία των εκδηλώσεών του, οργανώνει δύο σεμινάρια που σχετίζονται με τα παιδιά και την αναπηρία:

1.     16 Μαρτίου: «Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας»
2.     21 Μαρτίου: «Τα δαντελένια χέρια: Η αναπηρία που μου συμβαίνει και η αναπηρία που μου δημιουργούν»


ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, ΩΡΑ: 10:30π.μ. – 3:30μ.μ.
 «Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας» Σεμινάριο & Εργαστήρια

Δωρεάν

 Συντονίστριες:

Λίλα Πατρόκλου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μέλος του ΠΑ.Σ.Π.Α. (Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών), συντονίστρια λεσχών ανάγνωσης

Νατάσσα Ψαριανού, παιδαγωγός με ειδίκευση στο παιχνίδι, συντονίστρια λεσχών ανάγνωσης

Το σεμινάριο - εργαστήριο απευθύνεται σε βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς και δασκάλους Γενικής Παιδείας. Περιλαμβάνει ενημέρωση πάνω σε θέματα αναπηρίας  (σωματικό, πνευματικό ή ψυχικό έλλειμμα – μόνιμο ή προσωρινό), προτάσεις με τρόπους δουλειάς στο σχολείο αλλά και εκτός και δύο εργαστήρια.

Στο πρώτο, θα αναγνωστεί ένα παιδικό βιβλίο που αναφέρεται στην αναπηρία. Η ανάγνωση του βιβλίου αποτελεί τη βάση της συζήτησης που ακολουθεί με θέμα «Οικογένεια και αναπηρία». Στο δεύτερο, η Νατάσσα Ψαριανού, θα αναφερθεί στον συνδυασμό, βιβλίου και παιχνιδιού, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας.

 ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 Δηλώσεις συμμετοχής έως: Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΩΝ

Η Λίλα Πατρόκλου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Έχει δημιουργήσει μαζί με την Νατάσα Ψαριανού τοπική, παιδική λέσχη ανάγνωσης, στα Άνω Ιλίσια, με την επωνυμία "Η Γειτονιά μας" και μια εφηβική λέσχη για παιδιά έως δεκατεσσάρων ετών. Συντονίζει τις δύο παιδικές λέσχες ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αγίας Παρασκευής , την παιδική λέσχη ανάγνωσης στο Ιδρυμα  Ευγενίδου και στο "Χαμόγελο του Παιδιού". Συμμετέχει, στο πρόγραμμα "Χώροι πολιτισμού και πρόσβαση". Γράφει στο περιοδικό "Ορίζοντας" του ΠΑ.Σ.ΠΑ. (Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών) άρθρα για τον πολιτισμό. Κάνει σεμινάρια σε Nηπιαγωγούς και Δασκάλους, Γενικής Παιδείας με θέμα "Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας" και επισκέπτεται δημοτικά σχολεία με σκοπό την προετοιμασία των μαθητών για την ένταξη παιδιών με αναπηρία στην τάξη. Συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής και του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Βιβλία

Η Χρυσούλα, Εκδ. Κάστωρ, Εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας.
Τα άτακτα πλοκάμια, Εκδόσεις Κάστωρ, Εικ. Κατερίνα Χαδουλού.

Η Νατάσσα Ψαριανού , είναι παιδαγωγός με ειδίκευση στο παιχνίδι . Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει δημιουργήσει , μαζί με την Λίλα Πατρόκλου τοπική Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης , στα άνω Ιλίσια , με την επωνυμία ‘’ Η Γειτονιά μας ‘’
Εργάζεται σαν συντονίστρια σε Παιδικές και Εφηβικές Λέσχες Ανάγνωσης.

Συμμετέχει με εργαστήρι , που αφορά τα  ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια , στα Σεμινάρια που διοργανώνονται με θέμα‘’ Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας .’’και απευθύνονται σε Νηπιαγωγούς και Δασκάλους Γενικής Παιδείας . Συμμετέχει, πάντα με κεντρικό άξονα το παιχνίδι , στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής και του Ιδρύματος Ευγενίδου.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος,  τηλ.: 210-5125600, www.akademeia.gr, e-mail: info@akademeia.gr,Facebook: http://www.facebook.com/Akademeia.gr

 
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, ΩΡΑ: 5:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ.


 «ΤΑ ΔΑΝΤΕΛΕΝΙΑ ΧΕΡΙΑ: Η αναπηρία που μου συμβαίνει και η αναπηρία που μου δημιουργούν»

 Εμψυχώτρια:

Μάτα Μάρρα (Χορεύτρια, Χορογράφος, Δασκάλα Δημιουργικής κίνησης και σύγχρονου χορού)

 Μέσα από τεχνικές και δραστηριότητες δημιουργικής κίνησης και εκπαιδευτικού δράματος, θα δουλέψουμε στο θέμα της αναπηρίας με βιωματικό τρόπο. Έμπνευση μας θα είναι δύο κείμενα με κοινό θέμα την αναπηρία, αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις: «Το μυστικό τραγούδι της Μάτας» και «Τα δαντελένια χέρια» (και τα δύο κείμενα είναι στο βιβλίο «Το μυστικό τραγούδι της Μάτας» εκδ.: ΠΑΤΑΚΗ και απόσπασματά τους περιέχονται στα βιβλία του Δημοτικού και του Γυμνασίου)

 Το μυστικό τραγούδι της Μάτας

Είναι κάτι τραγούδια που κάνουν τον κόσμο αλλιώτικο, που λέγονται όχι με το στόμα, αλλά με τα χέρια, με τα μάτια.... Μ’ ένα τέτοιο τραγούδι κατάφερε κι η μικρή Μάτα να κάνει το μαραμένο φυτό της να λουλουδίσει.

 Τα δαντελένια χέρια

 Ένα αγόρι για να μη χαλάσει τα όμορφα δαντελένια χέρια του, αποφεύγει κάθε τι που μπορεί να τα λερώσει ή σκίσει. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα και καταλήγει στο δάσος μόνος και απελπισμένος. Εκεί θα του δοθεί μια σπάνια ευκαιρία, εκεί θα πρέπει να πει ένα μεγάλο ΝΑΙ!

 ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΑΝΕΤΑ ΡΟΥΧΑ.
ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 Ημερομηνία Λήξης Συμμετοχών: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013
Κόστος Συμμετοχής: 20 Ευρώ. Για φοιτητές και κατόχους κάρτας ανεργίας:15 Ευρώ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΤΑΣ ΜΑΡΡΑ

 Η Μάτα Μάρρα γεννήθηκε το 1970. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Δ. Γρηγοριάδου, όπου και αποφοίτησε. Παρακολούθησε  σεμινάρια χορού και χοροθεάτρου στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία. Σπούδασε κλασσικό ινδικό χορό με την Λήδα Shantala και τον Rajib Saha. Παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων κουκλοθέατρου από το Θέατρο της Κούκλας. Χόρεψε με τις ομάδες: "Seresta", "Iώ", "Χορευτές", "Εννιάμορφο", "Χρυσέα Φόρμινξ",  " Ήρως Άγγελος", Χοροθέατρο Λήδα Shantala", "Ιntra Venus", "Ανάσα", " Namaste" κ. ά. Συνεργάστηκε με τους θιάσους "Θέατρο της κούκλας" " Θέατρο κάτω από τη γέφυρα", "Θίασος 81", "Προσωπείο" κ.ά .

Σαν δασκάλα δημιουργικής κίνησης και σύγχρονου χορού σε παιδιά  και εκπαιδευτικούς, συνεργάστηκε με  νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, σχολές χορού, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείο Γουλανδρή, εργαστήρια Θεάτρου Πόρτα, Εθνικό Θέατρο κ.α.. Από το 2010 συνεργάζεται και με το Θέατρο Νέων του Δημήτρη Σεϊτάνη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος,  τηλ.: 210-5125600 www.akademeia.gr, e-mail: info@akademeia.gr, Facebook: Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο (fan page) twitter: akademeiagr

ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ: sima patakis wwwin2life-sponsor-logo-previelogo-mama365gr-inv-black 429806_325295740850034_1508439406_n.jpgnew logo melodia


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...