28 Μαρ 2013

Τα παιχνίδια στο iPad, Xbox, and Wii μπορούν να φανούν χρήσιμα και στην Εργοθεραπεία

Ένα άρθρο από το PediaStaff
Στην εργοθεραπεία υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία για να αντιμετωπίσεις και να βελτιώσεις τις δεξιότητες λεπτής κίνησης, αισθητηριακής επεξεργασίας και αισθητικοκινητικότητας. Παρακάτω θα βρείτε κάποια προτεινόμενα παιχνίδια, τα οποία διασκεδάζουν τα παιδιά και ταυτόχρονα τα βοηθούν στην ανάπτυξή τους.

iPads & Tablets 

Παιχνίδια όπως το Temple Run και Fruit Ninja  βοηθούν την οπτική παρακολούθηση και σάρωση, καθώς και την αύξηση της προσοχής και της συγκέντρωσης.

Οι γραφοκινητικές εφαργμογές και οι εφαρμογές γραμμάτων (όπως το   Dora ABCs και ABC Tracing) είναι πολύ χρήσιμες για την εξέλιξη των δεξιοτήτων λεπτής κινητικότητας.  Και οι 2 εφαρμογές που αναφέρονται, βοηθούν τα παιδιά στην εκμάθηση των γραμμάτων (αγγλικά) και καθοδηγούν για τον σωστό σχηματισμό αυτών.

Τα παιχνίδια αλληλουχίας όπως το Cookie Maker and Pizza Maker κατευθύνουν τα παιδιά για το πως να ακολουθήσουν οδηγίες με πολλά βήματα και αυξάνουν την διατήρηση της προσοχής σε κάποιο θέμα.

Ενδιαφέρουσες εφαρμογές γνωστικού περιεχομένου και επίλυσης προβλημάτων, βοηθούν για την βελτίωση ενός αυξημένου επιπέδου δεξιότητων με έναν δημιουργικό τρόπο. Κάποιες από αυτές τις εφαρμογές είναι το  UnBlock Me and Where’s My Water? .

Xbox Kinect & Nintendo Wii
Πολλά βιντεοπαιχνίδια απαιτούν την κίνηση του σώματος, και με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να αυξήσουν και να βελτιώσουν διάφορες δεξιότητες όπως η ισορροπία, ο συντονισμός, η ενδυνάμωση και η αντοχή.

Το Kinect for Xbox, στο οποίο το παιδί ελέγχει τις κινήσεις στην οθόνη και δεν χρειάζεται κάποιο τηλεχειριστήριο, είναι ένα σύστημα που επιτρέπει σε όλο το σώμα να διασκεδάσει. Το Nintendo’s Wii system είναι ένα κλασικό αγαπημένο παιχνίδι, το οποίο προσφέρει ελεγχόμενο -κινητικό παιχνίδι δράσης, ενσωματώνοντας πολλές εργασίες συντονισμού με μια ποικιλία τηλεχειριστηρίων και αξεσουαρ (όπως ένα ταμπλο ισορροπίας και dual-hand χειριστήρια).

Και τα δύο συστήματα παρέχουν πολλά αισθητηριακά ερεθίσματα, επιτρέποντας την βελτίωση της σωματικής ενημερότητας, την κινητική επεξεργασία, καθώς και την απόκτηση και ανάπτυξη πλήθος κινητικών δεξιοτήτων. Προτεινόμενα παιχνίδια, τα οποία εστιάζουν σε αυτά τα θέματα είναι τα εξής:

Wii Fit Plus: ισορροπία, συντονισμός και σωματική ενημερότητα
Wii Sports: οπτικοκινητικός συντονισμός και συγχρονισμός των κινήσεων
Dance Dance Revolution: ενδυνάμωση, αντοχή, ακολουθία διαδοχικών κινήσεων και αιθουσαίος ερεθισμός
Kinect Dance Central: ενδυνάμωση και μίμηση αδρών κινήσεων 
Kinect Training: ενδυνάμωση, αντοχή, ιδιοδεκτικός ερεθισμός 
Kinect Sports: οπτικοκινητικός συντονισμός και συγχρονισμός των κινήσεων

Η χρήση της τεχνολογίας με τον σωστό τρόπο μπορεί να ωφελήσει πολλά παιδιά και ενήλικες. Ο συνδυασμός ψυχαγωγίας και μάθησης είναι συναρπαστικός.
 
Καλή διασκέδαση!! 


Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...