19 Σεπ 2013

Θεραπεία με δόνηση ολόκληρου του σώματος

Μια θεραπεία που είναι γνωστή σαν θεραπεία με δονήσεις ολόκληρου του σώματος, αυξάνει σημαντικά την ισχύ των οστών των εφήβων που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή από την Ν. Ζηλανδία. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρουσιάστηκαν στην 95η ετήσια συνάντηση της Εταιρίας Ενδοκρινολογίας, στο Σαν Φραντσίσκο.

Η εγκεφαλική παράλυση προσβάλλει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προκαλείται από τραυματισμό του εγκεφάλου κατά την περίοδο του τοκετού. Η διαταραχή αυτή, επηρεάζει τις κινήσεις των μυών και τον μυϊκό τόνο, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής, καθιστώντας δύσκολο το περπάτημα και τις άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Καθώς η κίνηση βαθμιαία καθίσταται αδύνατη, η αχρηστία των μυών, προκαλεί εξασθένηση των μυών και των οστών.

Αν και λίγες θεραπείες έχουν αποδειχθεί επιτυχείς  για την αύξηση της ισχύος των οστών και των μυών μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, η νέα μέθοδος της δόνησης ολόκληρου του σώματος, φαίνεται ότι υπόσχεται βελτιωμένη ανταπόκριση. Η μέθοδος αυτή, πραγματοποιείται όταν το άτομο σταθεί σε μια μηχανή η οποία κινεί το σώμα, προκαλώντας μια κίνηση της πυέλου (λεκάνης), όμοια προς αυτή που γίνεται κατά το περπάτημα, αλλά πολύ συχνότερα.

Από τη μελέτη των αποτελεσμάτων της νέας αυτής θεραπείας, βρέθηκε ότι, μετά τη θεραπεία, η πυκνότητα των οστών του κάτω άκρου και της σπονδυλικής στήλης αυξήθηκε. Επίσης αυξήθηκε η μυϊκή  μάζα των κάτω άκρων. Τέλος, όσον αφορά την βάδιση, η θεραπεία αύξησε σημαντικά την απόσταση που μπορούσαν να διανύσουν οι συμμετέχοντες κατά 6 λεπτά και συγκριτικά με την κατάσταση πριν τη θεραπεία, η βελτίωση έφθασε το 10%.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...