17 Οκτ 2013

O κανόνας του “διακόπτω”

Αυτό το γεγονός είναι πολύ γνωστό σε όλους μας. Δύο ενήλικες συνομιλούν κι ένα παιδί έχει ανάγκη να πει κάτι στη μαμά του.

“Μαμά, μαμά!” λέει το παιδί, καθώς η μητέρα του είναι ήδη σε διαδικασία συνομιλίας με έναν φίλο. Πέντε λεπτά μετά, η διαδικασία επαναλαμβάνεται “με συγχωρείς, μαμά?”.
Παρόλο που έχουν χρησιμοποιηθεί ευγενικές λέξεις, ο γονιός, εν τέλει, διακόπτεται. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς σε μια οποιαδήποτε συζήτηση όπως επίσης και να είσαι ένας αποτελεσματικός ακροατής όταν οι σκέψεις σου, επαναλαμβανόμενα, διακόπτονται.

Υπάρχει μια καλή ευκαιρία εδώ για ένα παιδί να μάθει να σέβεται και να τιμά τους μεγαλύτερούς του μέσω μιας κατάλληλης γνώσης που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει το πως να διακόπτει μια συνομιλία.

Πριν από μερικά χρόνια ανέλαβα μία τάξη με γονείς με την ονομασία “Μεγαλώνοντας Παιδιά με τον Τρόπο του Θεού” ο οποίος δίδαξε μια λύση την οποία κι εγώ έχω εφαρμόσει στα δικά μου παιδιά. Ονομάζεται “Ο Κανόνας του ‘διακόπτω΄”.
Πώς λειτουργεί: Όταν δύο ενήλικες μιλούν κι ένα παιδί νιώθει την ανάγκη να διακόψει, τοποθετεί απλά το χέρι του στο μπράτσο ή στον ώμο των γονιών του. Το παιδί περιμένει υπομονετικά χωρίς να μιλά.

Με τη διατήρηση της επαφής, ο γονιός ξέρει πως το παιδί έχει μία ανάγκη. Ο γονιός μπορεί να αγγίξει το χέρι του παιδιού του για να αναγνωρίσει την παρουσία του.

The Interrupt Rule - How your child can show respect and honor to their elders through a simple rule. {The House of Hendrix}

Ο γονιός μπορεί να συνεχίσει τη συνομιλία του μέχρις ότου υπάρξει μια φυσική παύση ή μια καλή στιγμή για να αντιμετωπίσει το παιδί. “Σε ευχαριστώ που περίμενες Palmer, πώς μπορώ να σε βοηθήσω;”. Οι ανάγκες του παιδιού έχουν εκπληρωθεί και αντιμετωπιστεί με την αμέριστη προσοχή σε μια στιγμή που ο ίδιος ο γονιός έχει επιλέξει να ρυθμίσει και να τερματίσει.

Γνωρίζω ήδη πως να κρύβομαι στην ντουλάπα όταν μιλάω στο τηλέφωνο αποφεύγοντας να μην με διακόψουν ; έτσι έχω εφαρμόσει τον Κανόνα του “διακόπτω” όταν μιλάω στο τηλέφωνο. Τα παιδιά μου δεν περιμένουν για πάντα, αλλά αυτό μου δίνει κάποια επιπρόσθετα λεπτά διαθέσιμα ώστε να μπορέσω να τελειώσω τη συζήτησή μου πριν η ανάγκη τους αρχίσει να γίνεται όλο και εντονότερη.

Επιπρόσθετα με το προφανές μάθημα εξάσκησης υπομονής, ο Κανόνας του “διακόπτω” μαθαίνει στα παιδιά να τιμούν και να σέβονται τους μεγαλύτερους και τις μεταξύ τους συνομιλίες.

Ελεύθερη μετάφραση: Άννα Ιωάννου, Ειδική Παιδαγωγός
Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...