25 Νοε 2013

Βλαβερή η χρήση των tablets για τα δάχτυλα των μικρών;

Οι γονείς που αφήνουν τα παιδάκια τους να παίζουν με τα tablets, ίσως δεν γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους συνήθειες θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν ζημιές στα χέρια και τα δαχτυλάκια τους.

Η εργοθεραπεύτρια Lindsay Marzoli υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει επειδή όταν χρησιμοποιούν συσκευές με οθόνη αφής, δεν εξασκούν τους μύες που είναι απαραίτητοι για το γράψιμο.

“Αν χρησιμοποιούν συνεχώς τέτοιου είδους συσκευές και δεν ασχολούνται με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μολύβι και χαρτί, οι εν λόγω μύες παραμένουν σε αδράνεια. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν κάποια κινητική καθυστέρηση ή μείωση της μυϊκής τους δύναμης κατά περιοχές”.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι οι τεχνολογικές τάσεις είναι τόσο νέες που ακόμα και οι ίδιοι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου.
Ο Dr. Timothy Doran, παιδίατρος στο ιατρικό κέντρο της Βαλτιμόρης, αναφέρει: “Η απεριόριστη χρήση των tablets, από τρεις έως τέσσερις ώρες και χωρίς την παρουσία του γονέα, ισοδυναμεί με την εμφάνιση αναπτυξιακών κινδύνων για το παιδί”.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προειδοποιεί ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις δύο ώρες ημερησίως μπροστά στις οθόνες αφής, ενώ κάτω από την ηλικία των 2 ετών η χρήση των tablets είναι εντελώς απαγορευτική. Επιπλέον, οι τηλεοράσεις και οι υπολογιστές πρέπει να παραμένουν έξω από το παιδικό δωμάτιο.

“Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογική έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μυοσκελετική υγεία των παιδιών. Έχουμε χρέος να τους παρέχουμε κίνητρα, ώστε να είναι σε θέση να συγκεντρωθούν, να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους και να μην τα καταδικάσουμε σε μία ζωή γεμάτη πόνο”, αναφέρει η φυσικοθεραπεύτρια Lorna Taylor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...