31 Ιαν 2014

"Δεν είμαι τέρας, σου λέω!"

Πηγή εικόνων: http://deneimaiterassouleo.blogspot.gr
"Σήμερα, θα ξεκινήσουμε να διαβάζουμε ένα βιβλίο, αλλά πρώτα θα πρέπει να βρείτε 4 αντικείμενα που είναι κρυμμένα στην τάξη μας!". Αυτά ήταν τα λόγια της δασκάλας της Γ΄ δημοτικού, σε ένα σχολείο της Ν.Φιλαδέλφειας και τα παιδιά χωρίς να χάσουν χρόνο σηκώθηκαν απ'τα θρανία τους και άρχισαν να ψάχνουν!

Κοιτούσαν κάτω απ'τα θρανία, πάνω στην έδρα, στη βιβλιοθήκη και μετά από λίγα λεπτά ακούστηκε μια φωνή: "Βρήκα ένα χαρτόνι! Γράφει Αγάπιος", τα υπόλοιπα παιδιά όμως συνέχισαν μανιωδώς να ψάχνουν για τα άλλα τρία αντικείμενα...



"Α! Κοιτάξτε... μια βαλίτσα!" και ύστερα, "Παιδιά! Ένας φάκελος που γράφει: Οδηγίες για τον Αγάπιο, Προς την Παναγιώτα".

Τα παιδιά κοιτάζονταν μεταξύ τους απωρημένα, μη μπορώντας να καταλάβουν τί είναι αυτά που μόλις είχαν βρεί, όταν ξαφνικά ένα κορίτσι φώναξε ενθουσιασμένο: "Βρήκα το τελευταίο! Είναι ένα χαρτί που γράφει: Μια εξαιρετικά δύσκολη και υπερβολικά μεγάλη χάρη".

Μετά απ'όλο αυτό τον πανικό, με τα παιδιά να ποδοπατιούνται, ν'ανήγουν τσάντες και συρτάρια και να φωνάζουν, τα πνεύματα ηρέμησαν. Η δασκάλα, η οποία είχε καταφέρει να κερδίσει την προσοχή ολόκληρης της τάξης, με έναν υπέροχο τρόπο, πήρε στα χέρια της ένα λεπτό κίτρινο βιβλίο, που στο εξώφυλλο έγραφε: "Δεν είμαι τέρας, σου λέω."

"Όπως καταλάβατε, ο Αγάπιος είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου μας. Αλλά ας ξεκινήσουμε, για να καταλάβουμε τί είναι ο φάκελος, το σημείωμα και η βαλίτσα..." και η δασκάλα άρχισε να διαβάζει τις πρώτες σελίδες του βιβλίου αυτού.

Πρόκειται γαι ένα παιδί που δεν του αρέσουν οι εκπλήξεις, τον ενοχλούν ορισμένοι ήχοι και ο πολύς κόσμος. Προτιμά να παίζει μόνος του στο δωμάτιό του, του αρέσει η τάξη και θυμώνει όταν κάτι αλλάξει στο πρόγραμμά του. Δε σε καταλαβαίνει όταν του μιλάς με μεταφορές, ξέρει όλους τους φίλους του μπαμπά του, αλλά εκείνος δεν έχει φίλους.

Όλα τα παραπάνω τ'ανέφερα γιατί πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο, που εισάγει τον αναγνώστη στον κόσμο των παιδιών με Σύνδρομο Asperger. Αλλά και γιατί η πρωτοβουλία της δασκάλας να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, μέσω αυτής της ιστορίας είναι πραγματικό παράδειγμα προς μίμιση!!!

Συγγραφέας: ΠΛΗΣΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Ηλικία: από 9 ετών

Βραβείο: ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 
ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 
ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,
ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, 
ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ



Ελιζιάννα Χριστοδούλου, 
Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...