6 Φεβ 2014

Οι ηρωίδες του Disney αλλιώς...

Ένας καλλιτέχνης από την Ιταλία αμφισβήτησε τις απεικονίσεις της Disney για την ιδανική γυναίκα, παρουσιάζοντας μερικές από τις κλασικές γυναικείες φιγούρες της αμερικανικής εταιρείας με προβλήματα αναπηρίας.

Ο Alexsandro Palombo θέλησε να μεταφέρει το μήνυμα ότι η ομορφιά μπορεί να πάρει όλες τις μορφές, ύστερα από προσωπική μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, με αποτέλεσμα να υποστεί παράλυση σε ορισμένα από τα αριστερά μέλη του σώματός του.
“Κάθε μέρα έπρεπε να έρχομαι αντιμέτωπος με όλα τα είδη των διακρίσεων. Μέσα από αυτή την πράξη θέλησα να προβάλλω το θέμα του ρατσισμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία που ζουν στην κοινωνία μας”.
Σε ορισμένα από τα σχέδια του Ιταλού καλλιτέχνη η Ποκαχόντας περπατάει με πατερίτσες, η Χιονάτη είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και η Σταχτοπούτα απεικονίζεται μόνο με ένα χέρι.
Οι εικόνες αποσκοπούν στην αμφισβήτηση της συμβατικής αντίληψης περί ομορφιάς, ενώ αποτελούν πραγματική ευκαιρία για τους γονείς ώστε να μιλήσουν στα παιδιά τους για την αναπηρία. Επιπλέον, ο Alexsandro Palombo αναφέρει ότι είναι ένας καλός τρόπος για τα νέα κορίτσια με αναπηρία να υιοθετήσουν θετικά πρότυπα.
Ενώ πολλοί είναι εκείνοι που τον επαινούν για την κατάρριψη των στερεοτύπων, άλλοι τον έχουν αμφισβητήσει για το λόγο ότι παρουσιάζει μόνο συγκεκριμένους τύπους αναπηρίας, παραλείποντας παραμορφώσεις του προσώπου και άλλες περιπτώσεις που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...