20 Μαρ 2014

Κλείνονται στον εαυτό τους επειδή σκέφτονται περισσότερο




Αυτό είναι με πολύ απλά λόγια το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας που στόχο της είχε να εξετάσει εάν, κατά πόσο και με ποιο τρόπο επηρεάζει η λειτουργία του εγκεφάλου την κοινωνικότητα.
Στην έρευνα συμμετείχαν 9 παιδιά με σύνδρομο Άσπεργκερ και 10 παιδιά με φυσιολογική ανάπτυξη, ηλικίας έξι έως 16 ετών

Οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά απλά να χαλαρώσουν και να μην κάνουν τίποτα. Κατόπιν κατέγραψαν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους για τα επόμενα 30-60 δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα των μαγνητοεγκεφαλογραφημάτων έδειξαν ότι ο εγκέφαλος των παιδιών με Άσπεργκερ ήταν περίπου 42% πιο δραστήριος σε αυτό το διάστημα.


Ο Roberto Fernández Galán, ένας εκ των ερευνητών, σχολίασε πως τα παιδιά με αυτισμό δεν ενδιαφέρονται για τις κοινωνικές επαφές επειδή προτιμούν να έχουν τον εγκέφαλό τους αποσχολημένο με άλλα θέματα. 

Όταν λοιπόν εμείς τα βλέπουμε να «κλείνονται στον εαυτό τους», εκείνα απλά θέλουν χρόνο για να επεξεργαστούν κάποιο άλλο θέμα που τα απασχολεί σαφώς περισσότερο από το να παίξουν ή να μιλήσουν με τα άλλα παιδιά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί απλά να σκέφτονταν την αγαπημένη τους εκπομπή, να παρατηρούσαν κάποιες λεπτομέρειες του δωματίου ή των επίπλων. Ή ακόμα και να σκέφτονταν όλα τα πιθανά σενάρια του λόγου για τον οποίο βρίσκονταν σε αυτό το δωμάτιο και των προθέσεων των ερευνητών.

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...