21 Μαρ 2014

Τα πρώτα σημάδια




Μια νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale ενδέχεται ν’ ανοίγει το δρόμο για την ακόμα πιο πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με αυτισμό.

Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένα παιδί με αυτισμό και δεχτεί βοήθεια, τόσο πιο αποτελεσματική αποδεικνύεται αυτή η βοήθεια. Ωστόσο, η διάγνωση έρχεται συνήθως μετά την ηλικία των δύο ετών, σε ορισμένες περιπτώσεις και αργότερα. Οι ερευνητές του Yale βρήκαν έναν ακόμα τρόπο ώστε η διάγνωση αυτή να έρθει νωρίτερα. Με τον συγκεκριμένο τρόπο, στην ηλικία των έξι μηνών.
 
Στην έρευνά τους, παρακολούθησαν τις κινήσεις των ματιών 99 νεογνών. Μεταξύ αυτών και ορισμένα που ανήκαν στις ονομαζόμενες «ομάδες υψηλού κινδύνου». Όλα τα μωρά παρακολούθησαν τρία βίντεο. Το πρώτο έδειχνε ακίνητα πρόσωπα, το δεύτερο εκφραστικά πρόσωπα και το τρίτο πρόσωπα ανθρώπων που μιλούσαν. 

Μετά την πάροδο 2,5 ετών, όλα τα παιδιά υπεβλήθησαν σε πλήρη διαγνωστικό έλεγχο για αυτισμό. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα που είχαν καταγράψει με τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου. Κατά κανόνα, τα παιδιά με αυτισμό είχαν αποφύγει να κοιτάξουν τα κύρια χαρακτηριστικά (μάτια, στόμα) των ατόμων στα βίντεο.

Σύμφωνα με τον Frederick Shic, υπεύθυνο για την έρευνα, ακόμα και από την ηλικία των έξι μηνών, τα παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται να εστιάσουν στα πρόσωπα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές τους δεξιότητες, σημείο στο οποίο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά.
Τα ευρήματα της έρευνας αυτής είναι σύμφωνα με τα ευρήματα και άλλων παρόμοιων ερευνών. Ωστόσο, όπως και στις λοιπές έρευνες, οι ερευνητές αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν εάν το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν  με αυτό τον τρόπο είναι οριστικό (όπως είναι η διάγνωση στην ηλικία των δύο ετών).

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...