23 Σεπ 2014

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό

Οι γονείς που μοιράζονται το κρεβάτι τους με το νεογέννητο μωρό τους μπορεί ταυτόχρονα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του, ακόμα κι αν δεν καπνίζουν, σύμφωνα με νέα έρευνα του London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και τα ναρκωτικά έχουν εδώ και καιρό συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, καθώς τα αντανακλαστικά των γονιών, υπό την επήρεια τέτοιων ουσιών, είναι περιορισμένα. Η νέα αυτή μελέτη, όμως, υποστηρίζει ότι ακόμα και χωρίς αυτούς τους παράγοντες, ο κίνδυνος παραμένει υψηλότερος από το να κοιμάται το μωρό στην κούνια του.

Οι επιστήμονες βρήκαν, μάλιστα, ότι μωρά κάτω των 3 μηνών που θηλάζουν, έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο όταν μοιράζονται το κρεβάτι με τους γονείς του, παρά από αυτά που κοιμούνται στην κούνια τους, στο ίδιο δωμάτιο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Bob Carpenter, σημειώνει ότι ο κίνδυνος μειώνεται καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και ότι η περίοδος που χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή είναι μεταξύ των 7 και 10 εβδομάδων. Ωστόσο, είναι πάντα ασφαλέστερο να παίρνετε το μωρό στο κρεβάτι για να το ηρεμήσετε και να το θηλάσετε και στη συνέχεια να το επιστρέφετε στην κούνια του.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε τις ειδικές κούνιες που συνδέονται με το κρεβάτι, ώστε να το έχετε δίπλα σας για να το θηλάζετε τη νύχτα, αλλά να του αφήνετε και χώρο να κοιμηθεί, ώστε να μην κινδυνεύει να το «πλακώσετε».

Οι επιστήμονες, πάντως, συμβουλεύουν: «Αναγνωρίζουμε ότι κάποιοι γονείς θα επιλέξουν να κοιμούνται με τα μωρά τους, αντί να τα τοποθετήσουν σε κούνια ή σε καλαθούνα, δίπλα στο κρεβάτι τους. Τους παροτρύνουμε, ωστόσο, να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που ενέχει αυτή η επιλογή και, αφού τους “ζυγίσουν” να πάρουν τη σωστή απόφαση και τα κατάλληλα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, δε μπορούμε να μην τονίσουμε ότι το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμάται ένα μωρό κατά τους πρώτους έξι μήνες είναι σε κούνια ή καλάθι, στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς.»

Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...