5 Σεπ 2014

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του


Οι διακοπές τελείωσαν ή τελειώνουν όπου να ΄ναι και μικροί-μεγάλοι πρέπει να επιστρέψουμε σε δουλειές, σχολεία, πρωινό ξύπνημα και οργανωμένα προγράμματα. Μια διαδικασία αρκετά δυσάρεστη και επίπονη ακόμη και για τα πιτσιρίκια μας. 

Πώς μπορούμε όμως να τα βοηθήσουμε σε αυτή τη μετάβαση; Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο...


Επιστροφή στην καθημερινότητα
Το ωράριο του ύπνου είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει σταδιακά να επανέλθει. Το παιδί θα πρέπει να συνηθίσει και πάλι να κοιμάται μια προκαθορισμένη ώρα έτσι ώστε να αναπαύεται επαρκώς και να ξυπνά νωρίς για το σχολείο. Ξεκινήστε  σταδιακά αποφεύγοντας τον μεσημεριανό ύπνο και ξυπνώντας το πρωί μια σταθερή ώρα, έτσι ώστε να αρχίσει να προσαρμόζεται προτού ξεκινήσουν τα σχολεία. Επίσης εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι έχει αρχίσει να νυχτώνει νωρίτερα το βράδυ. Σταματήστε νωρίς τις έντονα κινητικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια, απολαύστε ένα χλιαρό μπανάκι και διαβάστε παραμύθια. Αν στις διακοπές το παιδί κοιμόταν στις 11 είναι αδύνατον να κοιμηθεί στις 9 από τη μια μέρα στην άλλη. Για το λόγο αυτό θα χρειαστείτε αρκετές μέρες, κατά τις οποίες μπορείτε να το βάζετε κατά 15-20 λεπτά κάθε μέρα και πιο νωρίς στο κρεβάτι του. 

Πίσω στο σπίτι
Οι απότομες εναλλαγές, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην καθημερινότητα προκαλούν αναστάτωση σε όλους μας, αλλά εμείς οι ενήλικες είμαστε πιο έτοιμοι να τις διαχειριστούμε σε σχέση με τα παιδιά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν είναι να φροντίζουμε να τα φέρνουμε αντιμέτωπα με μια αλλαγή κάθε φορά. Αποφύγετε για παράδειγμα να επιστρέψετε από τις διακοπές σας μια μέρα προτού ανοίξουν τα σχολεία. Δώστε τους χρόνο να προσαρμοστούν ξανά στο σπίτι και το δωμάτιό τους. Συγυρίστε παρεούλα τα πράγματα που φέρατε από το ταξίδι. Αφιερώστε χρόνο στο να ασχοληθείτε από κοινού με τα παιχνίδια που είχε αφήσει πίσω και ετοιμάστε το δωμάτιο για τη νέα σεζόν, πετώντας ότι άχρηστο και φθαρμένο.

Μια εικόνα...χίλιες λέξεις
Ξεφυλλίστε βιβλία και άλμπουμ για να του θυμίσετε τον περσινό χειμώνα. Είναι πολύ ευχάριστο να δει και πάλι τους συμμαθητές του, να θυμηθεί πόσο καταπληκτικά είχε περάσει στο πάρτι του και πόσα δώρα είχε λάβει τα Χριστούγεννα. Είναι ένας έξυπνο τρικ για να τονώσουμε συναισθηματικά το μικρό μας αγγελούδι που αρχίζει να μελαγχολεί γιατί τελείωσαν οι ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές. Μπορείτε επίσης να οργανώσετε μια συγκέντρωση στο σπίτι με κάποιους συμμαθητές του για να μοιραστούν τα νέα τους και να αναθερμανθούν οι σχέσεις.

Νέο πρόγραμμα
Ενημερώστε το παιδί για τις φετινές του δραστηριότητες. Υπενθυμίστε του τι παραμένει ίδιο (π.χ το σχολικό, τα παιδιά στην τάξη, η εξωσχολική δραστηριότητα κάθε Τρίτη και Πέμπτη κ.λ.π) και εξηγήστε του ποια πράγματα θα αλλάξουν (π.χ ο δάσκαλος και η αίθουσα, η έναρξη μιας ξένης γλώσσας ή ενός αθλήματος κ.λ.π). Βοηθητικό επίσης είναι να σημειώνει το παιδί στο ημερολόγιο πόσες ημέρες απομένουν μέχρι τον Αγιασμό στο σχολείο και την ημέρα έναρξης της κάθε δραστηριότητας. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται το άγχος και φυσικά οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του τύπου: "Μαμά, πότε ξεκινά το μπαλέτο;". Στο πρόγραμμα μπορείτε επίσης να σημειώσετε και την ημέρα που θα πάτε να αγοράσετε τα καινούρια σχολικά είδη, μια στιγμή που περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία, όπως κι εμείς άλλωστε όταν ήμασταν παιδιά!

Όσο κι αν φαντάζει βουνό, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα καταφέρετε! Μικροί και μεγάλοι θα μπούμε ξανά σε πρόγραμμα... οπλιστείτε με υπομονή γιατί σίγουρα θα αντιμετωπίσετε κάποιες γκρίνιες και πείσματα. 

Και μην ξεχνάτε ότι όσο πιο σταθεροί και ήρεμοι είμαστε εμείς, τόσο πιο μεγάλη ασφάλεια εισπράτουν τα παιδιά μας. Καλό μας Φθινόπωρο και Καλή αρχή!

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...