16 Οκτ 2014

5 περίεργα πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τα μωρά

Μπορεί να μοιάζουν με μικροσκοπικά πλασματάκια που γκρινιάζουν και πεινάνε συνεχώς, όμως τα μωρά έχουν δυνατότητες που πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, μπορούν να κατανοήσουν την έννοια του δικαίου και της ηθικής, να διαβάσουν τα χείλη, ακόμα και τη σκέψη των άλλων!



Κατανοούν την έννοια του δικαίου
Όχι, πραγματικά, αυτό είναι αλήθεια. Δεν έχει σημασία πόσες φορές έχετε ακούσει τη φράση «δικό μου». Έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά μπορούν να κατανοήσουν την έννοια της δικαιοσύνης από την ηλικία των 15 μηνών.

Στα πλαίσια μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι ερευνητές εξέτασαν 47 μωρά που κλήθηκαν να παρατηρήσουν το βίντεο ενός πειραματιστή, ο οποίος μοίραζε γάλα και μπισκότα σε δύο ανθρώπους. Όταν ο ένας από αυτούς πήρε περισσότερο φαγητό από τον άλλο, τα βρέφη έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή. Αυτό σημαίνει ότι περίμεναν μια δίκαιη κατανομή. Οι ερευνητές, επίσης, διαπίστωσαν ότι τα μωρά που αντιλήφθηκαν την αδικία ήταν πιο πιθανό να μοιραστούν τα παιχνίδια τους.

Μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, τα μωρά ήδη από την ηλικία των 10 μηνών αρχίζουν να ακολουθούν τις διαδικασίες της σκέψης των άλλων. Η Yuyan Luo, αναπληρώτρια καθηγήτρια εξελικτικής ψυχολογίας που πραγματοποίησε τη μελέτη, αναφέρει: «Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, όταν βλέπουν κάτι εκπληκτικό για πρώτη φορά, τείνουν να το παρατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στην έρευνα τα μωρά παρακολούθησαν ηθοποιούς να επιλέγουν με συνέπεια ένα αντικείμενο Α έναντι ενός αντικειμένου Β. Όταν στη συνέχεια οι ηθοποιοί επέλεξαν το αντικείμενο Β, τα μωρά κοιτούσαν για περίπου 5-6 δευτερόλεπτα περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι μπόρεσαν να αναγνωρίσουν την αλλαγή στην προτίμησή τους.

Δείχνουν ρατσιστική συμπεριφορά
Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι μεταξύ τους και πρέπει όλους να τους αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Αυτά προσπαθούν οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους και θα πρέπει να το κάνουν από πολύ νωρίς. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sheffield στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι τα μωρά στους 3 μήνες αρχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους για τα άτομα μόνο της δικής τους φυλής. Ωστόσο, δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα για ισότητα. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι τα μωρά που εκτίθενται σε ανθρώπους διαφορετικών φυλών είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπεριφορές προκατάληψης σε τόσο νεαρή ηλικία.

Αναγνωρίζουν το καλό από το κακό
Τα μωρά αναπτύσσουν το αίσθημα της ηθικής στην ηλικία των έξι μηνών, σύμφωνα με ερευνητές του Yale. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα μωρά παρακολούθησαν μια παράσταση κουκλοθεάτρου, στην οποία μια μαριονέτα προσπαθούσε να ανέβει ένα λόφο ξανά και ξανά. Μερικές φορές μια δεύτερη μαριονέτα την βοήθησε στην ανάβαση και άλλες φορές μια τρίτη μαριονέτα την έσπρωξε προς τα κάτω. Τα μωρά έδειξαν μια σαφή προτίμηση για την μαριονέτα με τον καλό χαρακτήρα, με την οποία στη συνέχεια επέλεξαν να παίξουν.

Μπορούν να διαβάσουν τα χείλη

Η Dr. Janet Werker από το Πανεπιστήμιο British Columbia, η οποία μελετά τον τρόπο που τα μωρά αντιλαμβάνονται τη γλώσσα, διαπίστωσε ότι αν μια μητέρα μιλούσε δύο γλώσσες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το παιδί της θα μπορούσε να αναγνωρίσει τη διαφορά μεταξύ των δύο, χωρίς καν εκείνη να χρειαστεί να μιλήσει δυνατά. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα βρέφη 4-6 μηνών μπορούν να διακρίνουν οπτικά εάν κάποιος μιλάει δύο γλώσσες, ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός βίντεο σε σίγαση.


http://www.infokids.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...