8 Οκτ 2014

Πίνακες επιβράβευσης

Πηγή εικόνας;http://sofiaadamoubooks.blogspot.gr
Οι πίνακες επιβράβευσης αποτελούν ένα από τα πιο επιτυχημένα μέσα που έχουν οι γονείς στην προσπάθεια τους να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους. Αποτελούν μια παλιά και δοκιμασμένη πρακτική, που τις περισσότερες φορές έχει αποτέλεσμα και βοηθά τα παιδιά να επικεντρωθούν σε θετικές συμπεριφορές και να βελτιωθούν.

Το καλό με τους πίνακες επιβράβευσης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε πολλές περιπτώσεις, από το να μάθει το μικρό σας να πλένει τα δόντια του ή να χρησιμοποιεί το γιογιό, μέχρι να κόψει μια κακή συνήθεια ή να αποκτήσει μια επιθυμητή συμπεριφορά, π.χ να μαζεύει τα παιχνίδια του κάθε βράδυ ,πριν κοιμηθεί. Για να λειτουργήσει, όμως, σωστά αυτό το σύστημα θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένοι κανόνες.

    Αποφασίστε για ποιο λόγο θα χρησιμοποιήσετε τον πίνακα. Καλό θα είναι τουλάχιστον στην αρχή, ο πινάκας να αξιολογεί μία μόνο συμπεριφορά, π.χ. την εκμάθησης του γιογιό, για να μην μπερδευτεί το παιδί.

    Διαλέξτε μαζί με το παιδί τον πίνακα. Υπάρχουν έτοιμοι πίνακες με μαγνητάκια ή αυτοκόλλητα, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και οι ίδιοι τον δικό σας πίνακα, χρησιμοποιώντας ακόμα και ένα απλό χαρτί. Συνήθως, οι πίνακες είναι εβδομαδιαίοι.

    Εξηγήστε στο παιδί σας πώς λειτουργεί. Πείτε του πώς κάθε φορά που κάνει αυτό που έχετε πει, θα κερδίζει ένα αυτοκολλητάκι, ενώ αντίστοιχα θα χάνει ένα, όταν δεν τα καταφέρνει. Μόλις συμπληρώσει όλα τα αυτοκόλλητα, θα κερδίσει ένα δωράκι που θα το έχετε αποφασίσει μαζί.

    Διαλέξτε προσεκτικά το δώρο. Αποφύγετε να ορίσετε ως δώρο χρήματα, γλυκά ή ακριβά παιχνίδια και προτιμήστε πιο συμβολικά πράγματα, όπως μια βόλτα στην παιδική χαρά, ένα οικονομικό παιχνίδι, ένα βιβλίο κλπ.

Είναι σημαντικό να είστε συνεπής και να προσθέτετε ή να αφαιρείτε κάθε φορά τα αυτοκόλλητα, όπως έχετε συμφωνήσει και όχι για άσχετους λόγους. Επίσης, θα πρέπει συνεχώς να ενθαρρύνετε το παιδί και εκτός από το αυτοκόλλητο να το επιβραβεύετε και με λόγια, αγκαλιές και φιλιά.
Τέλος, αν και οι πίνακες επιβράβευσης είναι αποτελεσματικοί, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση. Το παιδί θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν φερόμαστε καλά μόνο για να πάρουμε κάποιο δώρο, αλλά γιατί αυτό είναι το σωστό. Ο πίνακας και το δώρο θα πρέπει να είναι απλά κίνητρα και όχι αυτοσκοπός.

Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...