27 Νοε 2014

Παιδικός ύπνος: Περιβάλλον και Ωράρια

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιείται ο ύπνος του παιδιού διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο όσον αφορά στην ποιότητα του παρεχόμενου στο παιδί ύπνου. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να μεριμνούμε ώστε να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις που καθιστούν το περιβάλλον οικείο και ασφαλές για το παιδί. Ειδικότερα, για να επιτύχουμε τον παραπάνω στόχο, προτείνουμε:

1.   Να δημιουργήσουμε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου στο υπνοδωμάτιο του παιδιού: Μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ησυχία και τη σωστή θερμοκρασία του χώρου, να φωτίσουμε τον χώρο με αμυδρό φως, να στρώσουμε το κρεβάτι με μαλακά σεντόνια ή κουβέρτες, να τοποθετήσουμε στο κρεβάτι τον αγκαλίτσα ή το αγαπημένο κουκλάκι του παιδιού και λίγο πριν το καληνυχτίσουμε, να του τραγουδίσουμε ένα νανούρισμα, να του διηγηθούμε μια χαρούμενη ιστορία ή να του διαβάσουμε ένα απλό ευχάριστο παραμύθι.

2.   Δημιουργούμε συγκεκριμένες ρουτίνες ύπνου κατά την είσοδό μας στο υπνοδωμάτιο του παιδιού, τις οποίες εφαρμόζουμε καθημερινά κατά την φάση της προετοιμασίας του βραδινού ύπνου (ευχάριστο τραγούδι, νανούρισμα ή παραμύθι, χαλαρωτική μουσική, ζεστή αγκαλιά - φιλί).

3.   Φροντίζουμε ώστε το δωμάτιο του παιδιού να μην διαθέτει τηλεόραση ή υπολογιστή, καθώς είναι πιθανό να τού προκαλέσει νευρικότητα και αϋπνία.

4.   Ζητάμε τη συνδρομή του συντρόφου μας, καθώς η συνεργασία των δύο γονέων στη φάση της προετοιμασίας του ύπνου κρίνεται αναγκαία για την εξασφάλιση ενός κλίματος ασφάλειας στο παιδί.

5.  Αποφεύγουμε να συνηθίζουμε το παιδί να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς. Τού μαθαίνουμε ότι καθένας κοιμάται στο δικό του κρεβάτι και φροντίζουμε να επαινούμε διαρκώς το κρεβάτι του.

6.    Μεριμνούμε ώστε το παιδί να μην αλλάζει τακτικά περιβάλλον ύπνου, ιδίως έως τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του. 

Αλήθεια πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί;

Ο ειδικός του ύπνου Jodi Mindell, συγγραφέας του βιβλίου «Sleeping Through the Night», αποκαλύπτει ότι αν ένα παιδί έχει κακές συνήθειες ύπνου, δηλαδή αρνείται να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ή δεν πηγαίνει για ύπνο νωρίτερα από τις 10 το βράδυ, τότε οι γονείς θεωρούν ότι δεν έχει ανάγκη από περισσότερο ύπνο! Όμως κάτι τέτοιο για τον Jodi Mindell  δεν ισχύει. Γι’ αυτό οι γονείς οφείλουν να προσπαθήσουν ώστε να δημιουργήσουν μία ρουτίνα ύπνου τέτοια που θα δίνει στο παιδί τον ύπνο που χρειάζεται. Πόσες είναι όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι επαρκείς ώρες ύπνου των βρεφών και των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους;

Για τα βρέφη έως 6 μηνών, ο απαραίτητος χρόνος ύπνου είναι οι 16 – 20
ώρες. Η μεγαλύτερη περίοδος ύπνου είναι για την πλειοψηφία των παιδιών 5 ώρες με μεσοδιαστήματα αφύπνισης μίας έως δύο ωρών.

Για βρέφη 6 - 12 μηνών, ο συνιστώμενος χρόνος ύπνου είναι περίπου 3 ώρες την ημέρα και 11 ώρες τη νύκτα. Προς το τέλος του 1ου χρόνου, o ύπνος ομαλοποιείται και τα παιδιά κοιμούνται μια μεγάλη περίοδο τη νύχτα και ένα ή δύο μικρά διαστήματα ύπνου την ημέρα, με σύνολο περίπου 12 με 13 ώρες.

Για τα παιδιά 1 - 3 χρονών, ο ενδεδειγμένος χρόνος ύπνου είναι
10 - 12 ώρες συνολικά. Πολλά παιδιά στην ηλικία αυτή επιλέγουν να μην να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι γονείς δεν χρειάζεται να τα πιέζουν να κοιμηθούν το μεσημέρι, όμως θα πρέπει να βρεθεί ένας χρόνος αποχής από έντονη δραστηριότητα.

Για παιδιά ηλικίας 3 - 6 χρονών, ο απαιτούμενος ύπνος κυμαίνεται σε 10 - 12 ώρες το 24ωρο. Ούτε τα παιδιά της ηλικίας αυτής είναι υποχρεωτικό να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν συμπληρώνουν τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Για παιδιά ηλικίας 6 - 15 χρονών, ο ύπνος που θεωρείται επαρκής έχει διάρκεια 10 – 11 συνολικά ώρες, ενώ ο μεσημεριανός ύπνος δεν θεωρείται επιβεβλημένος.

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά που κοιμούνται το μεσημέρι, συνήθως κοιμούνται λιγότερες ώρες το βράδυ, ενώ όσα παιδιά δεν κοιμούνται το μεσημέρι, κοιμούνται περισσότερες ώρες τη νύκτα.

Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...