25 Μαρ 2015

"Ποιόν αγαπάς περισσότερο τη μαμά ή τον μπαμπά;"

Να μια ερώτηση που συχνά κάνουν οι μεγάλοι –φίλοι, συγγενείς, γνωστοί- στα πιτσιρίκια. Άραγε, γιατί το κάνουν;

Συχνά, γιατί δεν έχουν να πουν κάτι άλλο! Άλλοτε, για να ξεκινήσουν μια κουβέντα με το παιδί. Για όποιο λόγο και να ρωτούν, φέρνουν το παιδί σε δύσκολη θέση.

Γι αυτό είναι καλό να είμαστε ενημερωμένοι, για να τους ενημερώσουμε εγκαίρως!

-Τα παιδιά στη πρώτη παιδική ηλικία, 3-5 ετών, δεν αντιλαμβάνονται το νόημα της ερώτησης. Συγχίζονται και προσπαθούν να καταλάβουν το νόημα αλλά και τη σωστή απάντηση που πρέπει να δώσουν! «Ποιος είναι αυτός που ρωτά, και τι περιμένει να του απαντήσω;»

-Κάποιες φορές το παιδί  θα απαντήσει με υπεκφυγές, δηλώνοντας ότι «η μαμά μου αγόρασε ένα παιχνίδι» ή «ο μπαμπάς με παίρνει μαζί του στα ψώνια». Ίσως αντιλαμβάνεται την ερώτηση σαν δύσκολη και δεν θέλει να απαντήσει.

-Στις περισσότερες περιπτώσεις, το παιδί απαντά «και τους δυο», άρα η ερώτηση θα μπορούσε να παραληφθεί!

– Βέβαια, κάποιοι συνεχίζουν να πιέζουν το παιδί, να δώσει μια απάντηση  που ανήκει στα προσωπικά δεδομένα! «Δεν μπορεί να αγαπάς και τους δυο το ίδιο» και διάφορα τέτοιες παρατηρήσεις που σκοπό έχουν να αποσπάσουν την απάντηση από το παιδί, παραβιάζοντας τα όριά του. Αυτές οι ερωτήσεις διχάζουν το παιδί.

– Όταν και οι δυο γονείς είναι παρόντες, τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα για το παιδί. Αντιλαμβάνεται τους μορφασμούς απογοήτευσης του γονιού που δεν επιλέχθηκε. Στεναχωριέται, γιατί δυσαρέστησε κάποιον που αγαπά!

– Τα πράγματα αλλάζουν εάν ο ένας γονιός είναι παρών. Τότε, το παιδί συνήθως διαλέγει το γονιό που είναι μπροστά.

-Εννοείται, αλλά θα το πούμε κι όλας: Δεν κάνουμε ΠΟΤΕ ΕΜΕΙΣ αυτή την ερώτηση στα παιδιά μας, για όλους τους λόγους που αναφέραμε κι έναν ακόμα: δίνουμε λάθος μήνυμα στα παιδιά, εκβιάζουμε την αγάπη τους και το γεμίζουμε ανασφάλεια και ενοχές.


Οι σχέσεις με τα κοντινά μας πρόσωπα είναι τόσο σημαντικές και ιδιαίτερες, και σίγουρα δεν μπορούμε να επιλέξουμε ή να μετρήσουμε την αγάπη!

Αυτό είναι καλό να το καταλάβουν όλοι και να αφαιρέσουν αυτή την ερώτηση από τις συζητήσεις τους ή από την προσπάθεια να επικοινωνήσουν με τα παιδιά! Ας τους ενημερώσουμε έγκαιρα για το τι περιμένουμε από εκείνους!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...