6 Μαΐ 2015

Η διάγνωση αυτισμού καθυστερεί στα κορίτσια;

Τα κορίτσια διαγιγνώσκονται με αυτισμό πιο αργά σε σχέση με τα αγόρια, επειδή τα συμπτώματά τους είναι συνήθως διαφορετικά και συχνά λιγότερο σοβαρά, επισημαίνουν οι ειδικοί. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Kennedy Krieger στη Βαλτιμόρη προειδοποιούν ότι η καθυστέρηση στη διάγνωση της νόσου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του ότι τα κορίτσια υποφέρουν από λιγότερο αναγνωρίσιμα συμπτώματα. Τα ευρήματά τους, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών στο Σαν Ντιέγκο, αποκαλύπτουν έντονες διαφορές στον τρόπο που η κατάσταση ανιχνεύεται στα παιδιά διαφορετικού φύλου.

Ο Dr. Paul Lipkin, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, αναφέρει: «Αυτή και άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα κορίτσια με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, καθώς ίσως και μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες με την ίδια διαταραχή, διαφέρουν από τα αρσενικά στα βασικά συμπτώματα και συμπεριφορές, ιδιαίτερα σχετικά με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Πρέπει να καθορίσουμε εάν τα λιγότερο αναγνωρίσιμα συμπτώματα στα κορίτσια οδηγούν όχι μόνο σε καθυστερημένη διάγνωση, αλλά και σε λανθασμένο προσδιορισμό της κατάστασης».

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία σχεδόν από 50.000 άτομα που πλήττονται από διαταραχή του φάσματος του αυτισμού προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Η ηλικία κατά την διάγνωση ήταν διαθέσιμη για 9.932 από όσους συμμετείχαν στην έρευνα. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι τα κορίτσια είχαν διαγνωστεί με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη πολλών βασικών δεξιοτήτων στη μέση ηλικία των 4 ετών σε αντίθεση με τα 3,8 έτη για τα αγόρια. Επιπλέον, τα κορίτσια διαγνώστηκαν με σύνδρομο Άσπεργκερ κατά μέσο όρο στα 7,6 χρόνια της ζωής τους έναντι των 7,1 ετών για τα αγόρια.

Τα κορίτσια επίσης, αντιμετώπισαν μεγαλύτερο πρόβλημα στην ικανότητα να ερμηνεύσουν τα κοινωνικά συνθήματα, ενώ τα αγόρια παρουσίασαν πιο σοβαρές ιδιομορφίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως χτύπημα των χεριών, καθώς και εξαιρετικά περιορισμένα ενδιαφέροντα. Τα μεγαλύτερα αγόρια, ηλικίας 10-15 ετών, παρουσίασαν επίσης περισσότερες δυσκολίες στην ικανότητα να αναγνωρίσουν τα κοινωνικά συνθήματα και στη χρήση της γλώσσας σε διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...