5 Μαΐ 2015

5 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας στον κινητικό σχεδιασμό



Σε παλαιότερο post έχουμε περιγράψει τί είναι ο κινητικός σχεδιασμός (motor planning) και πόσο σημαντικός είναι στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Σήμερα σας παρουσιάζουμε κάποιους ενδεικτικούς τρόπους ενίσχυσής του...


1.      Επιλέξτε δραστηριότητες που ολοκληρώνονται σε στάδια πχ. να ετοιμάσετε ένα σάντουιτς, να φτιάξετε ένα βραχιόλι κτλ. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, βοηθείστε το παιδί ν’ αναγνωρίσει, να σχεδιάσει και να εκτελέσει τα διάφορα στάδια της δραστηριότητας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βοηθάτε το παιδί να ενισχύσει την ικανότητα της αναγνώρισης και της εκτέλεσης διαδοχικών πράξεων. Επίσης, προκειμένου να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του, κάντε τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δραστηριότητας όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πιο εύκολα. Κάθε φορά που ολοκληρώνει κάποιο βήμα, το παιδί θα νιώθει πιο καλά και θα έχει ενδιαφέρον να ολοκληρώσει και το επόμενο βήμα.
2.      Εξακριβώστε σε ποιους τομείς του κινητικού σχεδιασμού υπερτερεί το παιδί σας (πχ. μίμηση, ακολούθηση φωνητικών οδηγιών, timing, λογική ακολουθία, παραγωγή ιδεών). Επιλέγξτε δραστηριότητες που τονίζουν αυτούς τους τομείς, ώστε ν’ αντισταθμιστούν τα όποια μειονεκτήματα του παιδιού σε άλλους τομείς.
3.      Απασχολήστε το παιδί σας σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σκαρφάλωμα πάνω από, σύρσιμο κάτω από ή κίνηση γύρω από μεγάλα αντικείμενα. Για παράδειγμα, πηγαίνετε το παιδί να παίξει σε μία παιδική χαρά ή δημιουργείστε μια διαδρομή με εμπόδια στην αυλή ή ακόμα και μέσα στο σπίτι. Το παιχνίδι αυτό θα μάθει στο παιδί να ελέγχει τις κινήσεις του σώματός του και γενικότερα πώς να ελλίσει το σώμα του στο χώρο.
4.      Ενθαρρύνετε το παιδί να σκεφτεί μόνο του μια νέα δραστηριότητα ή έναν καινούριο τρόπο να παίξει με ένα παλιό παιχνίδι.
5.      Παίξτε παιχνίδια που περιλαμβάνουν κάποιου είδους μίμηση. Τα παιχνίδια αυτά βοηθούν το παιδί να σχεδιάσει τις μελλοντικές του πράξεις με βάση όσα βλέπει να κάνει κάποιος άλλος.

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...