17 Σεπ 2015

Προσοχή όταν επαινείτε το παιδί...

Ο έπαινος και η επιβράβευση όταν γίνονται με σωστό τρόπο λειτουργούν θετικά και ενθαρρυντικά για το παιδί. Όταν όμως γίνονται με λάθος τρόπο, μπορεί μακροπρόθεσμα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ας δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε κάθε φόρα που επαινείτε το παιδί σας:

    Έπαινος χωρίς ουσία: Το μικρό σας κατάφερε επιτέλους να πετύχει ένα καλάθι ή να κόψει σωστά με το ψαλίδι ή να κολυμπήσει χωρίς μπρατσάκια και εσείς λέτε με ενθουσιασμό και καμάρι «μπράβο, είσαι υπέροχος/η!». Κι όμως, εκτός από το μπράβο, πρέπει να αδράξετε την ευκαιρία και να επαίνεσε όλη την προσπάθεια που κατέβαλε, όλη την υπομονή και επιμονή που έδειξε τον προηγούμενο καιρό, μέχρι τελικά να πετύχει το στόχο του. Με δυο λόγια, κάθε φορά μη στέκεστε μόνο στο αποτέλεσμα, που μπορεί να είναι και συμπτωματικό, αλλά δώστε έμφαση στη δουλειά και την προσπάθεια.

    Έπαινος μπροστά στα αδέρφια: Σίγουρα δεν έχετε καμία κακή πρόθεση όταν επαινείτε το ένα σας παιδί μπροστά στο άλλο. Ίσως μάλιστα νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσει και ως πρότυπο για το αδερφάκι του. Πολλές φορές όμως, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, το μόνο που καταφέρνετε με τους υπερβολικούς επαίνους είναι να δημιουργείτε ζήλιες και αντιπάθειες ανάμεσα στα αδέρφια.

    Έπαινος-ταμπέλα: Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να προσέξετε είναι να μη μετατρέπετε τον έπαινο σε ταμπέλα για το παιδί, όπως για παράδειγμα «ο αθλητής μου» ή «η μπαλαρίνα μου». Αυτές οι ταμπέλες συχνά εγκλωβίζουν τα παιδιά και λειτουργούν αρνητικά, ακριβώς όπως και οι άσχημοι χαρακτηρισμοί, π.χ. ο αδέξιος, ο ντροπαλός κλπ.

    Έπαινος μισός: Καμία φορά οι γονείς, ενώ ξεκινούν να επαινούν το παιδί τους για κάτι που πέτυχε, στη συνέχεια κάτι λένε ή κάνουν και του κόβουν τη χαρά στη μέση. Για παράδειγμα φράσεις όπως «μπράβο τα κατάφερες, αλλά αν με είχες ακούσει θα τα είχες καταφέρει πιο γρήγορα» ή «τι ωραία που καθάρισες το δωμάτιο σου, γιατί δεν το καθάριζες και χτες που σου είπα;» στερούν από το παιδί τη χαρά και τo αίσθημα της ικανοποίησης και της περηφάνιας για την  επιτυχία του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...