13 Σεπ 2016

Αληθινές ιστορίες: Μουσικές προτάσεις για παιδιά με αυτισμό;...




«Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός που μου άρεσε ν’ ακούω Fatboy Slim και Chemical Brothers. Αν και άλλοι θεωρούσαν ότι αυτού του είδους η μουσική ήταν κάπως ρομποτική και επαναλαμβανόμενη, στο δικό μου το μυαλό ακουγόταν ρυθμική και άφηνε τη φαντασία μου ελεύθερη.

Στην ηλικία των 10-11 ετών, άρχισε να μου αρέσει η ηλεκτρονική μουσική, από τη στιγμή που πρωτάκουσα Squarepusher και Aphex Twin. Τώρα μου αρέσει η ψυχεδελική μουσική, για τον ίδιο πάντα λόγο: αφήνει τη φαντασία μου να τρέχει και επειδή τη νιώθω (τη μουσική), όπως όλοι όσοι έχουν συναισθησία, σαν ζωντανό οργανισμό.


Μπορείτε να τα δείτε και λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Μπορείτε απλά ν’ ακούτε το κάθε είδος μουσικής ή να τη χρησιμοποιείτε ως μουσική υπόκρουση σε έναν κόσμο ή ταινία που μόνο εσείς μπορείτε να δείτε. Κάθε άτομο με Άσπεργκερ μάλλον τείνει προς το δεύτερο, παρά προς το πρώτο. Γι΄αυτό το λόγο η ψυχεδελική μουσική, η ηλεκτρονική μουσική ή η μουσική με συγκεκριμένο ρυθμό ενδέχεται ν’ αποτελεί το ιδανικό άκουσμα για ένα παιδί με Άσπεργκερ.

 Και για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, έχω να προτείνω τ’ ακόλουθα συγκροτήματα και μουσικούς, εάν δεν τ’ ακούει ήδη το παιδί σας:
  1. Beck
Ένα σύνολο μουσικών πειραματισμών δεν μπορεί να κάνει λάθος. Μουσική που δεν προσπαθεί να ενταχθεί σε κανένα από τα υπάρχοντα είδη αποτελεί μια καλή επιλογή όταν επιλέγεις ένα άλμπουμ για άτομα με Άσπεργκερ. Οι Beck έχουν δοκιμάσει από χιπ-χοπ άλμπουμ, σόουλ άλμπουμ, ψυχεδελικό ροκ των 70ς, παραδοσιακή μουσική...

  1. Chemical Brothers
Χορευτική μουσική που δίνει την εντύπωση ότι είναι βγαλμένη είτε από τα βάθη της καρδιάς σου είτε από το μέλλον. Οποιοδήποτε είδος μουσικής με τον ήλιο στον ήχο της σίγουρα θα «κερδίσει» ένα παιδί με Άσπεργκερ. Ξεκινήστε με το τραγούδι Surrender για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του παιδιού.

  1. The Beatles
Το συγκρότημα που τραγούδησε για την αγάπη και την ειρήνη. Ήταν οι πρώτοι που το έκαναν τόσο επιτυχημένα και με τη μουσική τους μετέδιδαν νότες αισιοδοξίας.

  1. Animal Collective
Χαρακτηριστικό δείγμα ψυχεδελικού συγκροτήματος που θα ήθελες ν’ ακούσει το παιδί σου. Οι στίχοι και η φωνή του Panda Bear (Noah Benjamin Lennox) μοιάζουν να προέρχονται από έναν άντρα με ψυχή παιδιού. Οι Animal Collective πρεσβεύουν τη φυγή της μουσικής προς το μέλλον, με την ψυχή και τη ζωντάνια ενός παιδιού που τρέχει ελεύθερο σ’ ένα πάρκο.

  1. The Flaming Lips
Η ιδανική επιλογή συγκροτήματος που σε κάνει να αισθάνεσαι ξανά παιδί και μεταδίδει θετική ενέργεια, ακριβώς όπως θα την ευχαριστηθεί ένα παιδί με Άσπεργκερ όταν μεγαλώσει.

  1. Four Tet
Ηλεκτρονική μουσική με περιστασιακές δόσεις χιπ-χοπ, φτιαγμένη για να παίζεται στον ήλιο ή ως μουσική υπόκρουση της ευχάριστης πλευράς της ζωής. Τα παιδιά με Άσπεργκερ θα τη λατρέψουν γιατί αποτελεί πρόκληση, καθώς και ταξίδι αναψυχής στις αναμνήσεις τους.

  1. Max Tundra
Η μουσική του Max Tundra είναι σα να κάνει συνέχεια κύκλους, ωστόσο μάλλον θα εντυπωσιάσει, παρά θα μπερδέψει ένα παιδί με Άσπεργκερ που προτιμά τη λογική πορεία από το σημείο Α στο σημείο Β.

Το θέμα είναι ότι, όσον αφορά τη μουσική, για ένα παιδί με Άσπεργκερ είναι κάτι παραπάνω από κάτι που απλά ακούει. Είναι κάτι που αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη, κάτι που το κάνει να σκέφτεται και να αισθανθεί. Μη σας κάνει εντύπωση εάν θεωρεί τη μουσική μέρος της ύπαρξής του και όχι απλά κάτι το διασκεδαστικό».

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ένας από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας Autisable, σε μία ενότητα παρόμοια με τις δικές μας Αληθινές ιστορίες.
Δεν έχει σημασία εάν αρέσουν σε όλους ή όχι τα συγκεκριμένα συγκροτήματα. Προβάλλουμε την άποψή του που αναδεικνύει το μεγαλείο της ελεύθερης έκφρασης μέσω της μουσικής, με την ελπίδα ότι όλοι μας θα διδαχθούμε κάτι από τη δική του (και ίσως αύριο δική μας) εμπειρία.

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...