22 Ιουλ 2011

Αντιδράσεις του βρεφικού εγκεφάλου στους ήχους

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέκλαν Μέρφι του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και την Δρ Έβελιν Μέρκιουρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Current Biology, μελέτησαν με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) τον εγκέφαλο 21 βρεφών ηλικίας τριών έως επτά μηνών, ενώ αυτά βρίσκονται σε κατάσταση ύπνωσης.
Διαπίστωσαν ότι ο βρεφικός εγκέφαλος ανταποκρίνεται διαφορετικά, ανάλογα με το συναισθηματικό περιεχόμενο των φωνών και των ποικίλων ήχων (γέλιων, κλαμάτων, φταρνισμάτων, άλλων θορύβων όπως τρεχούμενου νερού ή παιχνιδιών) στο περιβάλλον.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν ήταν βέβαιοι από πόσο νωρίς ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος του βρέφους αποκτά την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να επεξεργάζεται φωνές και συναισθήματα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα θα τους βοηθήσουν να ξεχωρίσουν το διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης του αυτιστικού εγκεφάλου από τον μη αυτιστικό και γενικότερα να ρίξουν φως στην εμφάνιση των νευροψυχολογικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια.
Η έρευνα έδειξε ότι ο βρεγματικός λοβός ενεργοποιείται και στα βρέφη, ακριβώς όπως και στους ενηλίκους, όταν ακούνε τον ήχο ανθρωπίνων φωνών. Ειδικότερα, η
μεταιχμιακή περιοχή του εγκεφάλου των τρίμηνων μωρών ανταποκρίνεται πιο έντονα στους λυπητερούς και γενικότερα στους δυσάρεστους ήχους, ενώ δεν φαίνεται να ξεχωρίζει ανάμεσα στους ουδέτερους και τους θετικούς/ευχάριστους ήχους.
«Είναι εντυπωσιακό ότι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Θα έλεγε κανείς ότι ένα βρέφος που κοιμάται, δεν μπορεί να σας ακούσει, όμως είναι πια ξεκάθαρο ότι ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τους ήχους την ώρα του ύπνου», επεσήμανε ο Δρ Μέρφι. Η διαπίστωση αυτή, όπως είπε, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους γονείς που π.χ. μπορεί να τσακώνονται κοντά στο κοιμισμένο βρέφος, νομίζοντας ότι δεν τους ακούει. Κάνουν όμως λάθος και μάλλον θα έπρεπε να προσέχουν τι λένε, ακόμα και στο τηλέφωνο.
Τα βρέφη έχουν ιδίως μια εγγενή ικανότητα να αντιλαμβάνονται, αν κάποιος είναι λυπημένος, ενώ φαίνεται να αντιδρούν λιγότερο αν κάποιος βγάζει χαρούμενους ήχους.
Μυστήριο πάντως παραμένει για ποιο λόγο ο εγκέφαλος ενός βρέφους όταν κοιμάται, μπορεί τόσο πρόωρα να συντονίζεται με τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος, ιδίως τους αρνητικούς. Ίσως, κατά τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει επειδή, για εξελικτικούς λόγους, ο άνθρωπος από τις πρώτες στιγμές της ζωής του βρίσκεται σε μια κατάσταση εγρήγορσης για λόγους επιβίωσης.
www.childit.grΗ γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...