28 Ιουλ 2011

Ποιός είναι καλός γονιός;


Το να είσαι γονιός δεν διδάσκεται, τί πρέπει όμως να έχεις για να είσαι ένας πραγματικά καλός γονιός; Να αγαπάς; Να νοιάζεσαι; Να φροντίζεις; 
Ο Ν. Σιδέρης στο βιβλίο του " Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολογο. Γονείς θέλουν!", περιγράφει τις αρετές που θα πρέπει να έχει ο γονέας.


Οι 4 αρετές του γονιού είναι:
  • Αυθεντικότητα, να είσαι δηλαδή αυτό που είσαι, χωρίς να φοβάσαι που είσαι γονιός. Να το αναγνωρίζεις, να το αποδέχεσαι, να το τιμάς και να το αξιοποιείς για καλό δικό σου και των άλλων.
  • Ευρύτητα, σημαίνει ότι εκείνος που βρίσκεται στη θέση του γονιού δεν χάνει την αίσθηση της συνολικής εικόνας της ύπαρξής του. Ότι έχει σαφή αντίληψη του ότι δεν είναι μόνο γονιός, αλλά και τόσα άλλα.
  • Ενσυναίσθηση, σημαίνει να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση του άλλου (τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις πράξεις του). Κάποιες στιγμές καλείται να αφήσει να εκφραστεί και να ενεργήσει το παιδί που και αυτός κρύβει μέσα του.
  • Επίγνωση, ότι ο γονιός ακόμη και όταν γίνεται παιδί, δεν έχει την πολυτέλεια να ξεχαστεί τόσο που να γίνει κι εκείνος παιδί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...