2 Αυγ 2011

Ταξιδιωτικές συμβουλές για μονογονεϊκές οικογένειες

Συμβουλές για όλες τις περιπτώσεις, από ταξίδια με αεροπλάνο μέχρι την εύρεση του κατάλληλου ξενοδοχείου. Τι πρέπει να προσέξουν και τι πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι γονείς που ταξιδεύουν μόνοι τους με παιδιά. Συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες στις καλοκαιρινές διακοπές.

Αποφύγετε τις ουρές
Η αναμονή στην ουρά για check-in με ένα παιδί, ειδικά όταν αυτό είναι υπερκινητικό ή παρουσιάζει κάποιας μορφής διάσπαση προσοχής, αποτελεί την ιδανική συνταγή για την καταστροφή. Όσο πιο μεγάλη η ουρά, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να μην πάνε όλα καλά. Όπου σας δίνεται η δυνατότητα, προτιμήστε το check-in από τον υπολογιστή σας ή το ηλεκτρονικό check-in. Έτσι θα αποφύγετε τις μεγάλες ουρές και θα μειώσετε τις πιθανότητες μιας δυσάρεστης κατάστασης.
Παιχνίδια για να "μειώσετε" το χρόνο αναμονής στην ουρά
Για τον παιδικό εγκέφαλο, η έννοια της αναμονής είναι αδιανόητη. "Αφού το λεωφορείο ή αεροπλάνο ή πλοίο είναι εδώ, γιατί να μην μπούμε αμέσως μέσα;". Όσο μεγαλύτερη η αναμονή, τόσο αυξάνεται ο εκνευρισμός.
Τα κέρματα στην τσέπη ή το πορτοφόλι σας μπορούν να αποτελέσουν ένα ευχάριστο παιχνίδι. Μιλήστε τους για το κάθε κέρμα ξεχωριστά, την αξία του, τις εικόνες πάνω σε αυτό, το μέγεθός του, τη χάραξή του κτλ. Μετά ζητήστε από το παιδί σας να κλείσει τα μάτια του και βάλτε ένα νόμισμα στην παλάμη του. Θα καταλάβει ποιο είναι; 
Ένα άλλο παιχνίδι είναι το βάδισμα πάνω στις γραμμές που σχηματίζονται από τα πλακάκια, μάρμαρα κτλ. Θα μπορέσει να παραμείνει στη γραμμή ή θα πατήσει εκτός; 

Τα καροτσάκια είναι φίλοι σας
Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και τα καροτσάκια δεν μετράνε ως αποσκευές. Ευτυχώς. Άρα μπορείτε ν' αφήσετε το ανήσυχο παιδί σας δεμένο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να έχετε συνεχώς το νου σας μην απομακρυνθεί. Οπότε και το παιδί μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητο τον ύπνο του και εσείς να χαλαρώσετε κάπως το επίπεδο επιφυλακής σας.

Επιβιβαστείτε νωρίς
Όσο πιο νωρίς επιβιβαστείτε σε ένα αεροπλάνο, λεωφορείο ή πλοίο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τακτοποιηθείτε. Όσο οι διάδρομοι είναι άδειοι, είναι σαφώς ευκολότερο να τακτοποιήσετε τις αποσκευές σας. Επίσης θα βρείτε και περισσότερο διαθέσιμο χώρο. Τέλος, δεν θα χρειαστεί να "ποντάρετε" στην ευγένεια των άλλων για να βρείτε θέσεις για όλους, ώστε να μη χρειαστεί να ταξιδέψετε με το μωρό στην αγκαλιά.

Ζητείστε βοήθεια 
Οι αεροσυνοδοί, το πλήρωμα και το λοιπό προσωπικό της εταιρείας με την οποία ταξιδεύετε μπορεί ανά πάσα στιγμή να σας βοηθήσει. Μπορεί για παράδειγμα ένα μέλος του πληρώματος να προσέχει για 3 λεπτά τα παιδιά σας, προκειμένου να πάτε στην τουαλέτα ή στο μπαρ. Επίσης μπορείτε να τους ζητήσετε να σας φέρουν κάτι ή να πάρετε πληροφορίες σχετικά με τον παιδότοπο (όπου αυτός υπάρχει) κτλ.

Σχεδιάστε σωστά το ταξίδι σας
Πριν κλείσετε τα εισιτήρια, διαβάστε με προσοχή όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Αποφύγετε πτήσεις με πολλές και πολύωρες ανταποκρίσεις. Μπορεί να είναι φθηνότερες, δυστυχώς όμως ενδέχεται ν' αναστατώσουν τα παιδιά σας. 
Επίσης υπολογίστε το ταξίδι πόρτα-πόρτα. Κανονίστε από πριν ποιος θα σας παραλάβει από το λιμάνι/αεροδρόμιο/σταθμό. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να περιμένει κανείς στον ήλιο ένα λεωφορείο ή ταξί που έχει απεργία. 


Ελέγξτε εξονυχιστικά το ξενοδοχείο/δωμάτιο
Την έχουμε πατήσει όλοι από φωτογραφίες ονειρεμένων δωματίων που αποδείχτηκαν ημιυπόγεια μπουντρούμια γεμάτα έντομα. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα όταν έχετε μαζί σας και παιδιά. Ευτυχώς μέσω διαδικτύου μπορούμε πλέον εκτός από φωτογραφίες, να διαβάσουμε και σχόλια επισκεπτών. Οι σχετικοί ιστότοποι είναι μπόλικοι, ακόμα και στα ελληνικά.
Διαβάστε για την καθαριότητα, για τα διαθέσιμα σκεύη κτλ ώστε να μη χρειαστεί να κουβαλήσετε ολόκληρη την προίκα σας. Ρωτήστε εάν υπάρχει παιδότοπος ή άλλες δραστηριότητες για παιδιά (όπως παιδικό θέατρο κτλ), ώστε να βρίσκετε κάθε μέρα λίγο χρόνο για ξεκούραση και ανασύνταξη δυνάμεων.
Ειδικά για τις καλοκαιρινές διακοπές, διευκρινήστε εάν το δωμάτιο διαθέτει μινι-μπαρ ή ψυγείο, έστω μικρών διαστάσεων. Η διαφορά είναι τεράστια.

Αποφύγετε την καθημερινή έξοδο για φαγητό
Τα παιδιά σπάνια κάθονται φρόνιμα στα εστιατόρια. Αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για την ψυχική σας διάθεση. Σκεφτείτε πως όταν ταξιδεύτε μόνοι/μόνες δεν έχετε τη βοήθεια κάποιου για να πάει, για παράδειγμα, το ένα από τα παιδιά στην τουαλέτα. Γι' αυτό καλό θα ήταν να αποφύγετε να τρώτε συνεχώς έξω.
Παιχνίδια για να "μειώσετε" το χρόνο αναμονής στο εστιατόριο
Αποφύγετε παιχνίδια με το αλάτι και το πιπέρι ή οτιδήποτε άλλο λερώνει και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να σας κάνουν παρατήρηση. Μπορείτε όμως κάλιστα να παίξετε κρυφτούλι πίσω από τα ποτήρια ή το μπουκάλι του νερού. Μπορείτε επίσης να ακουμπήσετε ένα παγάκι στο δίσκο του παιδικού καθίσματος και να αφήσετε το παιδί να παίζει με αυτό. Επιτρέψτε του να μεταφέρει με ένα κουτάλι τα παγάκια από ποτήρι σε ποτήρι, αρκεί να μην τα πετάει από εδώ κι από εκεί. Επιτρέψτε του να ζωγραφίσει σε μία χαρτοπετσέτα ή στην περίπτωση που το τραπεζομάντηλο είναι χάρτινο. Ειδικά στην περίπτωση που αυτό έχει χάρτη (κάτι σύνηθες στα νησιά μας), μπορείτε να απασχολήσετε το παιδί παίζοντας με τις διάφορες τοποθεσίες. Για παράδειγμα, που πήγαμε χθες για μπάνιο, τι είδαμε εκεί, τι είναι αυτό που δείχνει εδώ κτλ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...