"Το πολύ το Κύριε Ελέησον, το βαριέται κι ο παπάς" λέει η γνωστή παροιμία, δε φαίνεται ωστόσο να ισχύει το ίδιο όσον αφορά τους εφήβους και το facebook ή τα λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία νέα έρευνα εξετάζει το φαινόμενο αυτό και αποκαλύπτει τις ψυχολογικές επιπτώσεις του στους νέους.
Τα νέα είναι και καλά και κακά, σύμφωνα με τον Larry Rosen του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της California. Αν και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν περισσότερο από το σύνηθες το facebook παρουσιάζουν αυξημένες ναρκισσιστικές τάσεις, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μάθουν πώς να κοινωνικοποιηθούν, ειδικά όσοι είναι ντροπαλοί. Επίσης, παρόλο που το facebook τους αποσπά από τα μαθήματά τους και γενικά συνδέεται με μειωμένες σχολικές επιδόσεις, παράλληλα μπορεί ν' αποτελέσει το μέσο για πιο ελκυστικούς τρόπους διδασκαλίας.
Σύμφωνα με τον Rosen, ο καλύτερος τρόπος "εποπτείας" της διαδικτυακής δραστηριότητας των παιδιών είναι η εμπιστοσύνη. "Εάν χρησιμοποιήσεις κάποιο λογισμικό για να ελέγξεις την κοινωνική δικτύωση των παιδιών, απλά χάνεις το χρόνο σου. Είναι θέμα λεπτών να βρουν κάποιο τρόπο να το παρακάμψουν. Η καλύτερη λύση είναι το "χτίσιμο" μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ώστε όταν το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα, να έρχεται σ' εσένα (το γονιό) για συμβουλές".
Η έρευνα του Rosen έδειξε ότι η κοινωνική δικτύωση μέσω υπολογιστή έχει αρκετά πλεονεκτήματα. "Μπορεί να μην αισθανόμαστε (άμεσα) ότι επικοινωνούμε, ωστόσο ερχόμαστε πιο κοντά", εξηγεί. Επίσης, βοηθά τα ντροπαλά παιδιά να επικοινωνήσουν, κάτι που θα δυσκολεύονταν να κάνουν υπό κανονικές συνθήκες.
Διαβάστε εδώ πώς θα μπορούσε το facebook ν' αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός εφήβου με σύνδρομο Asperger.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου