3 Αυγ 2011

Playdating

Τα ραντεβού για παιχνίδι με άλλους γονείς είναι απαραίτητο για τη συναισθηματική υγεία μιας οικογένειας. Μην πάει ο νους σας στο πονηρό, το παιχνίδι θα το κάνουν τα παιδιά. "PILF" (Parent I'd Like to Friend) είναι ο νέος όρος που πρέπει να καθιερωθεί στη ζωή μας. Ποιος όμως είναι ο κατάλληλος για εσάς;

Κάθεστε για καφέ και κοιτάτε τον κόσμο που περνάει, ψάχνοντας για αστείες λεπτομέρειες στο ντύσιμο του καθενός. Κάποια τραβάει το ενδιαφέρον σας. Κάτι σε αυτή σας φαίνεται ελκυστικό κι ενδιαφέρον. Σκέφτεστε αν πρέπει να πάτε να της μιλήσετε. Κι αν ναι, τι να πείτε; Το πρόσωπό σας κοκκινίζει. Αισθάνεστε όπως όταν είσασταν φοιτητής. Δεν το βάζετε όμως κάτω. Παίρνετε τον καφέ σας και πηγαίνετε προς το τραπέζι της. "Αρέσουν και στο παιδί σας τ' αυτοκινητάκια; Εμείς έχουμε ολόκληρη τη συλλογή της Matchbox".
Αυτό ήταν. Ο πάγος έσπασε και μια χαλαρή κουβέντα γύρω από τα παιδιά μόλις έχει ξεκινήσει. "Μόνο ένας γονιός καταλαβαίνει πραγματικά τι περνάει ένας άλλος γονιός" λέει η Δρ. Dana Dorfman, ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή σύμβουλος στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο πιστεύει ότι ορισμένες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις κάποιον άλλο γονιό με τον οποίο θα ταιριάξεις. 
Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήσαμε τον όρο "ραντεβού". Μπορεί κάποιοι να μην τον θεώρησαν δόκιμο ως όρο, ωστόσο είναι 100% εύστοχος. Μπορεί να μην αντιμετωπίζουμε τους γονείς σαν δύο έφηβους που προσπαθούν να γίνουν ζευγάρι. Ωστόσο, από ψυχολογικής απόψεως, αισθάνονται σχεδόν το ίδιο. Εξηγεί η Dorfman: "Δεν αισθάνεσαι απόλυτα  άνετος με το νέο σου ρόλο και νιώθεις μια κάποια ανασφάλεια. Αισθάνεσαι όπως στην εφηβεία".
Η εφηβεία έχει πολλά κοινά σημεία με τη μητρότητα ή την πατρότητα, όπως οι αλλαγές στο σώμα, τη διάθεση και τις ορμόνες. Όλες αυτές οι αλλαγές μας τρομάζουν. Γι' αυτό και νιώθουμε σαφώς πιο άνετα όταν έχουμε κάποιον στο πλευρό μας. Ωστόσο η εύρεση του κατάλληλου ανθρώπου δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, γι' αυτό και σας προτείνουμε να λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω.
Παρόμοιες προσδοκίες
Αν τα παιδιά σας ανεβάσουν το επίπεδο του θορύβου που κάνουν, επειδή δεν τους αρέσει το φαγητό σε ένα εστιατόριο για παράδειγμα, σε επίπεδα συναυλίας των Mettalica, ποια νομίζεται πώς θα το διαχειριστεί καλύτερα: η παλιά σας φίλη που το παίζει Carrie Bradshaw (η πρωταγωνίστρια στο Sex and the City) ή κάποια που έχει παιδιά και έχει εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις;
Κοινόχρηστοι πόροι
Ταινίες, παιχνίδια, βιβλία κτλ. είναι αντικείμενα που μπορούν να μοιραστούν δύο οικογένειες, σύμφωνα με τη Δρ. Tina Tessina, η οποία είναι ψυχοθεραπεύτρια από το Los Angeles.
Η εμπιστοσύνη είναι το παν
Θέλετε να βγείτε ένα Σάββατο και δεν βρίσκετε κάποιο άτομο να κρατήσει τα παιδιά. Έστω ότι την τελευταία στιγμή βρήκατε κάποια babysitter για την οποία σας έχουν πει τα καλύτερα λόγια. Απλά κοροϊδεύετε τον εαυτό σας αν πιστεύετε ότι απλά θα χαλαρώσετε και θ' απολαύσετε την έξοδό σας. Το μυαλό σας θα είναι συνεχώς στα παιδιά. Τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα εάν τα έχετε αφήσει με κάποιον άλλο γονέα που έχετε γνωρίσει και γνωρίζετε ότι έχει κι εκείνος όλες τις αγωνίες και τους φόβους σας.
Κοινά ενδιαφέροντα
Η συζήτηση για παιδικούς σταθμούς, παιδικά καροτσάκια, παιδότοπους και ιδανικά για παιδιά ξενοδοχεία θα ενδιαφέρει πραγματικά το συνομιλητή σας, ο οποίος θα συμμετέχει σε αυτήν. Ο συνάδελφος από τη δουλειά όμως θα γνέφει παριστάνοντας ότι συμφωνεί, ενώ το μόνο που θα σκέφτεται θα είναι πώς θα πάρει το τηλέφωνο της υπεύθυνης του καφέ στο οπίο κάθεστε.
Ο παλιός είναι αλλιώς
Ένας νεαρός άντρας δίπλα σας μπορεί ν' αυξάνει τη ζήλεια των άλλων γυναικών, αλλά ένας έμπειρος πατέρας που ξέρει να δέσει το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο ή να ηρεμήσει άμεσα ένα παιδί, μπορεί να είναι σαφώς καλύτερος για παρέα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...