8 Σεπ 2011

Το επίπεδο μόρφωσης των γονιών είναι καθοριστικό για τα παιδιά;


Το αρχικό επίπεδο μόρφωσης των γονιών είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συμπεριφορά, το επίπεδο εκπαίδευσης, την επαγγελματική πορεία και την κοινωνική εξέλιξη των παιδιών τους. Πράγματι, οι έρευνες έδειξαν ότι η γονική μόρφωση αποτελεί ένα σημαντικό και μοναδικό παράγοντα που προλέγει τα επιτεύγματα των παιδιών. 
 
Επιπλέον οι αλληλεπιδράσεις στην οικογένεια, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι οικονομικές δυσκολίες, η ανεργία, το στρες, η επιθετικότητα, η κατάθλιψη των γονιών, η νοοτροπία εργασίας προς επίτευξη στόχων, συμπεριλαμβάνονται στους παράγοντες, που συνδιαμορφώνουν τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα των παιδιών. 
Η κατάσταση των γονέων σε μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, η ποιότητα των αλληλεπιδράσεων στην οικογένεια και οι άλλοι διαμορφωτικοί παράγοντες, επιδρούν σε κρίσιμο βαθμό, από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού. Τα όσα βλέπει και βιώνει το παιδί στα αρχικά στάδια της ζωής του, αποτυπώνονται για πάντα στον ψυχικό του κόσμο και καθορίζουν τους πυλώνες του χαρακτήρα του. 
Ωστόσο, η μετέπειτα συμπεριφορά, ενέργειες και εξέλιξη των γονιών, συνεχίζουν να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο και στην πορεία των παιδιών τους, όταν ενηλικιωθούν.
Πηγή: www.iator.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...