4 Οκτ 2011

Πώς να αντιληφθούμε το στρες των παιδιών



Το στρες δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ενηλίκων. Πρέπει να ξέρετε ότι και τα παιδιά βιώνουν περιόδους στρες, όμως το γεγονός ότι τα συμπτώματά του δεν είναι τόσο εμφανή, όπως των ενηλίκων, μας κάνει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί για το πώς μπορεί να επηρεάσει το μικρό μας.

Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά, που έχουν αγχος, είναι τα εξής: 
  • Ξαφνική επιθετικότητα – Εντονη νευρικότητα
  • Λήθαργο – Έλλειψη ενέργειας
  • Αναπτυξιακά εμπόδια – Επιστροφή σε μωρουδίστικες συνήθειες

Από τι προκαλείται
Υπάρχουν πολλά πράγματα, που μπορεί να προκαλέσουν άγχος στα παιδιά. Αν και δεν μπορεί να φανεί σημαντικό για τους ενήλικες, για τα παιδιά το στρες είναι είναι ένα τεράστιο θέμα, το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αποδεχτούμε τα συναισθήματά τους και να «σκύψουμε» πάνω τους, για να καταλάβουμε τι είναι αυτό, που τα αγχωνει.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες στρες στα παιδιά είναι: ένα διαζύγιο, οι καθημερινοί καυγάδες των γονιών, η απώλεια ενός αγαπημένου τους ανθρώπου ή ζώου. Λιγότερο συχνά τα παιδιά αγχώνονται με τα μαθήματά τους ή τη δυσκολία της τάξης, ή ακόμα και το δάσκαλό τους.

Εμείς οι γονείς οφείλουμε να αφουγκραστουμε τις ανησυχίες του παιδιού, να μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, να μην τα παραμελούμε και να προσπαθούμε με τη συζήτηση να μας πουν τι είναι αυτό, που τα ενοχλεί περισσότερο.

Θυμηθείτε: το πιο σημαντικό πράγμα για τα παιδιά είναι να νιώθουν ότι, όταν είναι στο σπίτι μαζί με τους γονείς τους, βρίσκονται σε μία «προστατευμένη ζώνη», όπου νιώθουν ασφάλεια και μπορούν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...