Διάβασα το παρακάτω άρθρο στο mother.gr και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, για όλες εκείνες τις μανούλες που μεγαλώνουν μόνες τους το μικρό τους αγγελούδι.
Μόνη μαμά; Τα θέματα που όλες έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας, με τη δουλειά και την ανατροφή των παιδιών, πολλαπλασιάζονται για τις μητέρες που δεν έχουν σύντροφο.
Δεν έχουν το «ένα χέρι παραπάνω» που απολαμβάνουν οι υπόλοιπες, και δικαιολογημένα βρίσκονται σε ένα πανικό για το αν τελικά μπορούν να τα καταφέρουν.
Και βέβαια μπορούν! Αρκεί να μην υπερβάλλουν.
Δεν έχουν το «ένα χέρι παραπάνω» που απολαμβάνουν οι υπόλοιπες, και δικαιολογημένα βρίσκονται σε ένα πανικό για το αν τελικά μπορούν να τα καταφέρουν.
Και βέβαια μπορούν! Αρκεί να μην υπερβάλλουν.
Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές και προτάσεις.
Προσαρμόστε το ωράριο της δουλειάς σας στις ανάγκες του παιδιού σας
Μία μητέρα που μεγαλώνει μόνη το παιδί της, δεν έχει την πολυτέλεια να στηριχτεί σε ένα ακόμα άτομο. Επομένως, πρέπει να βρει τους χρόνους, που χρειάζεται, για να βρίσκεται κοντά στο παιδί αλλά και να διατηρήσει τη δουλειά της, που της χρειάζεται στο δύσκολο αγώνα που δίνει.
Μην είστε ενοχικές, βρείτε χρόνο και για εσάς
Είναι πιθανό να μην προγραμματίζετε τίποτε για τον εαυτό σας, για να μη χάσετε χρόνο από το παιδί σας. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι γονείς (μητέρα ή πατέρας), που αναλαμβάνουν την κηδεμονία του παιδιού επειτα από έναν χωρισμό, νιώθουν μεγαλύτερες ενοχές από τους γονείς που μένουν μαζί για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, αν βρείτε κάποιον συγγενή ή όχι, να προσέχει για λίγο το μικρό σας, ώστε να βρείτε χρόνο να κάνετε π.χ μανικιούρ, δεν είναι κακό, ούτε αφαιρεί λίγο από την αγάπη σας.
Μην παρεμβαίνετε στη σχέση του με τον άλλο γονιό.
Αυτή είναι μία βασική αρχή στα χωρισμένα ζευγάρια. Ρωτήστε το παιδί σας πώς πέρασε με τον πατέρα του, αλλά μην αρχίσετε μπροστά του τις επικρίσεις για κάτι που σας είπε και δεν σας άρεσε. Αυτές οι διαφωνίες πρέπει να μείνουν μακριά από το παιδί. Σκεφτείτε ότι το παιδί έχει ήδη να διαχειριστεί το γεγονός ότι δεν είστε μαζί με τον πατέρα του, μην του φορτώνετε κι άλλα. Επίσης, αν ο άλλος γονιός δεν τηρεί τα ραντεβού του με το παιδί, μην κάνετε σχόλια. Δεν είναι δικό σας πρόβλημα, αλλά δικό του (σ.σ του άλλου γονιού φυσικά)
Προσπαθείτε να χειρίζεστε με ηρεμία τις καταστάσεις
Οι φωνές δεν βοηθούν κανέναν, ούτε εσάς, ούτε το παιδί σας. Όταν αισθάνεστε πως πνίγεστε και θέλετε να… ουρλιάξετε από τα νεύρα σας, μετρήστε ως το δέκα! Αν δεν σας βοηθάει, ανοίξτε τηλεόραση, ραδιόφωνο ή αλλάξτε δωμάτιο! Μην παρασυρθείτε σε μία συμπεριφορά, για την οποία θα μετανιώσετε αμέσως αφου ηρεμήσετε.
Μη βάζετε ψηλά τον πήχη
Είστε μόνη και γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα! Βάλτε μία φραγή στους στόχους που θέτετε. Δε χρειάζεται να κάνετε κάθε φορά κάτι παραπάνω. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε μία ρουτίνα για το παιδί σας. Κάντε ό,τι προλαβαίνετε, δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει κανείς.
Δημιουργήστε καλές εντυπώσεις για το πρότυπο του άντρα μέσα στο σπίτι
Εφ'όσον το αντρικό πρότυπο εκλείπει τελείως από την οικογένειά σας, προσπαθήστε να παρουσιάζετε στο παιδί σας (ιδιαίτερα αν είναι αγόρι), τα προτερήματα των ανδρών.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου