19 Οκτ 2011

Το χαμηλό σωματικό βάρος προδιαθέτει στην εκδήλωση αυτισμού

Τα νεογνά που γεννιούνται με σωματικό βάρος μικρότερο των 1.800 γραμματίων ενδεχομένως να είναι επιρρεπέστερα στην εκδήλωση αυτισμού, συγκριτικά με τα βρέφη με φυσιολογικό βάρος γέννησης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 862 παιδιά από το Νιου Τζέρσεϊ, που είχαν γεννηθεί με χαμηλό σωματικό βάρος, μέχρι την συμπλήρωση του 21ου έτους ζωής. Το 5% αυτών διαγνώστηκε με αυτισμό, συγκριτικά με το 1% του γενικού πληθυσμού.

Η σχέση μεταξύ χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης και μιας ομάδας κινητικών και γνωστικών προβλημάτων έχει ήδη τεκμηριωθεί επιστημονικά από παλαιότερες μελέτες. Αλλά η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι τα παιδιά αυτά μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών του φάσματος του αυτισμού.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν γεννηθεί το διάστημα Σεπτεμβρίου 1984 – Ιουλίου 1987, σε τρεις πόλεις του Νιου Τζέρσεϊ. Όλα ζύγιζαν μεταξύ 0,5 και 2 κιλά. Σε ηλικία 16 ετών, 623 είχαν ελεγχθεί για τον κίνδυνο διαταραχής του φάσματος του αυτισμού. Εκ των 117 που είχαν θετικό αποτέλεσμα, τα 70 τελικά είχαν επανεξεταστεί σε ηλικία 21 ετών.

Έντεκα παιδιά αυτής της ομάδας τελικά διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Από τα στοιχεία αυτά, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η εκτιμώμενη συχνότητα των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού στα 31 από τα 623 παιδιά, είναι ίση με το 5%.

Η Τζένιφερ Πιντο-Μάρτιν, καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και διευθύνουσα του Κέντρου Αυτισμού, όπου έγινε η μελέτη, σημειώνει ότι «τα γνωστικά προβλήματα στα παιδιά αυτά είναι ένδειξη υποκείμενου αυτισμού. Αν υπάρχει υποψία αυτισμού ή θετικό αποτέλεσμα στις εξετάσεις για διαταραχές που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού, οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν την διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων. Η πρώιμη παρέμβαση βελτιώνει το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα και βοηθά τα παιδιά στην καθημερινότητά τους.»

Ωστόσο, η Δρ Ντόροθι Μπίσοπ, καθηγήτρια Αναπτυξιακής Νευρο-ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζει ότι «η σχέση είναι μεν αληθής, όμως, τα περισσότερα παιδιά με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης δεν εκδηλώνουν αυτισμό. Και τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό δεν έχουν γεννηθεί με χαμηλό σωματικό βάρος.»

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...