21 Νοε 2011

Χαρίζοντας μια αγκαλιά

Όταν το μικρό σας φαίνεται αναστατωμένο, είτε γιατί δείχνει κάτι να φοβάται, είτε γιατί κάτι το ενόχλησε, ανοίξτε τα χέρια σας για να το αγκαλιάσετε και να σας νιώσει κοντά του!

Πραγματικά είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Τα παιδιά είναι καλό να δείχνουν το πώς αισθάνονται και να χαίρεστε γι’ αυτό. Μην το αποτρέπετε από το να… νιώθει, μη χρησιμοποιείτε εκφράσεις, όπως «είσαι μεγάλο παιδί, μην κλαις», γιατί έτσι το προτρέπετε να ντρέπεται για τα συναισθήματά του.



Εκείνη τη στιγμή που το παιδί σας δείχνει να βιώνει ένα δυσάρεστο συναίσθημα, μη στέκεστε επικριτικά, αλλά κυρίως συνδρομητικά. Ακούστε το και μόνο. Χρησιμοποιήστε την ενεργητική ακοή, "μεταφράστε" την έντασή του με λέξεις, για να νιώσει ότι το καταλαβαίνετε.

Αν καταλάβει ότι είστε εκεί δίπλα του, θα νιώσει συναισθηματικά ασφαλής και αργότερα – σε δεύτερο χρόνο- θα έχετε κι εσείς την ευκαιρία σας να το πλησιάσετε και να του εκμαιεύσετε, ποια ήταν η αιτία της δυσαρέσκειάς του και να δώσετε λύση.

Μιλήστε με το παιδί σας κι ακούστε το, αποδεχόμενη ό,τι «τρελό» μπορεί να σας πει. Αν δεν καλυφτείτε από την απάντησή του, επιμείνετε δίνοντάς του πάντα την αίσθηση ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για το τι το απασχολεί.

Τα παιδιά, αν και μικρά, καταλαβαίνουν τις προθέσεις σας. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...