4 Νοε 2011

Προτάσεις για τον χειρισμό ενός δύσκολου παιδιού

Όλα τα παιδιά χρειάζονται έναν ειδικό τρόπο μεταχείρισης ανάλογα με το χαρακτήρα τους, αλλά τα πιο ζωηρά παιδιά συνήθως δημιουργούν μία ένταση στην οικογένεια. Εμείς βρήκαμε μερικές στρατηγικές και λύσεις που θα σας βοηθήσουν να συμβιώσετε ευκολότερα με ένα παιδί που έχει έντονο ταμπεραμέντο!

Βασική αρχή κάθε γονιού που πιστεύει ότι έχει να τα βγάλει πέρα με ένα δύσκολο παιδί, είναι να αναγνωρίσει ότι η συμπεριφορά του παιδιού του αντικατοπτρίζει την ιδιοσυγκρασία του. Αν έχετε αυτό στο μυαλό σας θα σας βοηθήσει να είστε και πιο δίκαιοι μαζί του, όταν θα το κρίνετε.

 Καθιερώστε ένα ουδέτερο τρόπο αντιμετώπισής του, χωρίς να ξεφεύγετε εσείς οι ίδιοι στις αντιδράσεις, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αυξήσετε τις μεταξύ σας έριδες. Μην το κατηγορείτε συνεχώς και ακόμα περισσότερο μην παίρνετε προσωπικά τη συμπεριφορά του.

Αντιμετωπίστε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και εκείνη τη στιγμή που γίνεται. Μην δείχνετε υπομονετική και ξαφνικά ξεσπάτε και αρχίζετε να απαριθμείτε τι έχει κάνει και τι ήταν λάθος του. Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται αυτά τα ξεσπάσματα. Πρέπει να τους επισημαίνετε ότι κάνουν κάτι λάθος τη στιγμή που το κάνουν.

Για αναλογιστείτε μήπως τελικά εσείς είστε το «πρότυπο» του παιδιού σας! Κάντε μία αυτοκριτική της δικής σας συμπεριφοράς με τους άλλους και δείτε πως επηρεάζετε εσείς το παιδί σας να δρα αναλόγως!

Θα ήταν χρήσιμο να ιεραρχήσετε τα θέματα που πιστεύετε ότι είναι ενοχλητικά. Το να το μαλώνετε όλη την ώρα δεν έχει λογική, ούτε θα φέρει αποτέλεσμα. Όταν διακρίνετε από μέρους του την προσπάθεια, επαινέστε το και ενισχύστε με κάθε τρόπο την καλή του συμπεριφορά.

Αν, εν τέλει, θεωρείτε, ότι έχετε προσπαθήσει με κάθε τρόπο να προσεγγίσετε το παιδί σας και αυτό δε γίνεται, ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού στην παιδική συμπεριφορά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...