5 Νοε 2011

Νέα θεραπεία για τη δισχιδή ράχη

Πρωτοποριακή τεχνική επιδιορθώνει το ελάττωμα στην 24η εβδομάδα της κύησης

Μια πρωτοποριακή μέθοδος εμβρυϊκής χειρουργικής για τη διόρθωση της δισχιδούς ράχης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία από ισπανούς επιστήμονες.

Οι χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βαλ ντ’ Εμπρόν στη Βαρκελώνη εφήρμοσαν την τεχνική σε ένα έμβρυο που εμφάνιζε τη συγκεκριμένη συγγενή ανωμαλία κατά την 24η εβδομάδα της κύησης. Σήμερα το κοριτσάκι είναι τεσσάρων μηνών, χαίρει άκρας υγείας και η νευρολογική εικόνα του είναι ικανοποιητική.

Η νέα μέθοδος, η οποία ως τώρα είχε εφαρμοστεί δοκιμαστικά σε πρόβατα και κουνέλια, είναι λιγότερο παρεμβατική για το έμβρυο και μειώνει τον χρόνο της επέμβασης. Στόχος των ερευνητών είναι η τελειοποίησή της ώστε στο μέλλον να εφαρμόζεται εμβρυοσκοπικά _ χωρίς δηλαδή να χρειάζεται χειρουργική τομή στη μητέρα.

Αναπτυξιακή ανωμαλία με σοβαρές επιπτώσεις

Η δισχιδής ράχη ή μυελομηνιγγοκήλη είναι μια γενετική ατέλεια της σπονδυλικής στήλης η οποία εμφανίζεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Σε αυτήν ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι δεν συγκλίνουν αλλά παραμένουν ανοιχτοί αφήνοντας «απροστάτευτο» τον αναπτυσσόμενο νωτιαίο μυελό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ατελείς σπόνδυλοι εμφανίζονται στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, ενώ σε ορισμένες ακραίες μορφές ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι μπορεί και να λείπουν παντελώς, με αποτέλεσμα ο νωτιαίος μυελός να είναι πλήρως «ελεύθερος».

Η έκθεση του νωτιαίου μυελού στο αμνιακό υγρό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά νευρολογικά και κινητικά προβλήματα – από υδροκεφαλία ως κινητικές δυσκολίες και παράλυση.

Οι υπάρχουσες μέθοδοι αντιμετώπισης

Η κλασική μέθοδος αντιμετώπισης της δισχιδούς ράχης αφορά το «κλείσιμο» των ανοιγμάτων στη σπονδυλική στήλη λίγο μετά τη γέννηση του βρέφους. Αυτό ωστόσο δεν διορθώνει τις βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί μέσα στη μήτρα.

Το τελευταίο διάστημα, με τη βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και του προγεννητικού ελέγχου, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολύ λίγα κέντρα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες μια προγεννητική μέθοδος θεραπείας με εμβρυϊκή χειρουργική η οποία συνίσταται στο κλείσιμο των ανοιγμάτων και το «μπάλωμά» τους με το δέρμα του εμβρύου.

Καθώς ωστόσο πολλές φορές το υπάρχον δέρμα δεν είναι αρκετό για να καλύψει τα ανοίγματα, η τεχνική αυτή μπορεί να απαιτήσει πολύπλοκους χειρισμούς με αποτέλεσμα να είναι επίπονη για το έμβρυο ή να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Η νέα τεχνική των ειδικών της Βαρκελώνης


Η νέα τεχνική, η οποία εφαρμόστηκε από παιδοχειρουργούς και μαιευτήρες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βαλ ντ’ Εμπρόν στη Βαρκελώνη σε συνεργασία με το Τμήμα Δισχιδούς Ράχης του ίδιου νοσοκομείου, παρακάμπτει αυτό το πρόβλημα με την εφαρμογή ενός ειδικού «μπαλώματος».

Η επέμβαση πραγματοποιείται στο μέσον της κύησης. Οι χειρουργοί προχωρούν σε τομή ανάλογη με αυτή της καισαρικής με τρόπο ώστε να αφεθεί εκτεθειμένη η σπονδυλική στήλη του εμβρύου. Στη συνέχεια κλείνουν τα ανοίγματα κολλώντας ένα ειδικό επίθεμα το οποίο προστατεύει τον νωτιαίο μυελό χωρίς να χρειαστεί να πειραχθεί το δέρμα. Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, το δέρμα σιγά σιγά υποκαθιστά το επίθεμα. Όταν το μωρό γεννηθεί το άνοιγμα έχει πλέον κλείσει και καλύπτεται από δέρμα.

Η τεχνική είχε δοκιμαστεί σε πειραματόζωα αλλά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπινο έμβρυο πριν από μερικούς μήνες, στεφόμενη από απόλυτη επιτυχία. Οι ερευνητές συνεχίζουν τώρα τις μελέτες τους με στόχο να επιτύχουν την εφαρμογή της εμβρυοσκοπικά _ χωρίς δηλαδή να απαιτείται τομή της μήτρας.

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...