2 Δεκ 2011

Τα αγόρια με αυτισμό έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο

Νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως η ανώμαλη ανάπτυξη του εγκεφάλου ξεκινά μετά την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Σύμφωνα με την μελέτη, η εμφάνιση της ανωμαλίας αυτής σχετίζεται με τον αυτισμό σε παιδιά που χάνουν τις λεκτικές ή κοινωνικές τους δεξιότητες, που είχαν αναπτύξει στο παρελθόν.

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των αγοριών που πάσχουν από την διαταραχή του αυτισμού είναι περίπου 6% μεγαλύτερος από τους συμμαθητές τους, καθώς και από τα μικρότερα παιδιά που έδειξαν σημάδια του αυτισμού νωρίς στη ζωή τους, μια μορφή που ονομάζεται πρώιμη εμφάνιση του αυτισμού.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 180 παιδιών και περιγράφεται ως η "μεγαλύτερη μελέτη της ανάπτυξης του εγκεφάλου σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με αυτισμό έως σήμερα", δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ταχείας ανάπτυξης του εγκεφάλου σε κορίτσια με αυτισμό.

"Η έρευνα αυτή προσθέτει νέα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν πολλαπλοί βιολογικοί τύποι του αυτισμού, με διαφορετικά νευροβιολογικά υπόβαθρα", εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Ντέιβιντ Αμαράλ, διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου MIND στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis.

Ο αυτισμός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα των αναπτυξιακών διαταραχών και μπορεί να κυμαίνεται από την ήπια κοινωνική αμηχανία, στην πλήρη αδυναμία επικοινωνίας, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ευαισθησία σε ορισμένα φώτα και ήχους, καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς.

Στατιστικά 1 στα 110 παιδιά διαγιγνώσκονται με αυτισμό, αν και η αιτία της διαταραχής αυτής παραμένει ως σήμερα μυστήριο. Είναι πιο συχνή στα αγόρια από τα κορίτσια με συντελεστή 4 προς 1.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κλινικά συμπτώματα του αυτισμού έχουν την τάση να συμπιέζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και το κεφάλι του παιδιού να γίνεται πιο εμφανή από τον 9ο ως τον 18ο μήνα της ζωής του.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών , είναι η πρώτη που δείχνει τη διαφορά στο μέγεθος του εγκεφάλου μεταξύ αγοριών σε σχέση με μικρότερα παιδιά με πρώιμη εμφάνιση του αυτισμού.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...