16 Αυγ 2011

Ορολογία: Σύνδρομο Asperger






 Τι είναι το ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER?





To σύνδρομο Asperger (Asperger's Syndrome) είναι η ηπιότερη παραλλαγή της Αυτιστικής Διαταραχής. Το σύνδρομο Asperger, όπως και η Αυτιστική Διαταραχή είναι στην ουσία υποκατηγορία μιας ευρύτερης διαγνωστικής κατηγορίας. Η κατηγορία αυτή ονομάζεται Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες, ή Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή ("ΔΑΔ") στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το όνομα "Asperger" προέρχεται από τον Hans Asperger, έναν Αυστριακό γιατρό, ο οποίος πρώτος περιέγραψε το σύνδρομο το έτος 1944.

Στο σύνδρομο Asperger, τα άτομα χαρακτηρίζονται από κοινωνική απομόνωση και εκκεντρική συμπεριφορά στην παιδική ηλικία. Υπάρχουν δυσκολίες στην κοινωνική συναναστροφή και στην μη λεκτική επικοινωνία. Ο λόγος τους μπορεί να ακούγεται ιδιόμορφος λόγω ανωμαλιών στον κυματισμό της φωνής και στα επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Η αδεξιότητα μπορεί να είναι εμφανής στην άρθρωση και την αδρή κινητική συμπεριφορά. Συνήθως, έχουν περιορισμένη γκάμα ενδιαφερόντων, η οποία συνήθως δεν αφήνει χώρο για περισσότερα ενδιαφέροντα με βάση την ηλικία. Κάποια παραδείγματα εμμονικών ενδιαφερόντων μπορεί να είναι τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα πόμολα της πόρτας, οι μεντεσέδες, η αστρονομία ή η ιστορία κ.α.

Η Lorna Wing περιέγραψε τα κύρια κλινικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου Asperger ως εξής (Burgoine & Wing, 1983):
  • Απουσία ενσυναίσθησης
  • Ανώριμη, ακατάλληλη, μονομερής κοινωνική αλληλεπίδραση
  • Μικρή ή ανύπαρκτη ικανότητα για δημιουργία κοινωνικών σχέσεων
  • Στερεότυπος, επαναλαμβανόμενος λόγος
  • Φτωχή, μη λεκτική επικοινωνία
  • Προσήλωση σε συγκεκριμένα θέματα
  • Αδέξιες, μη συντονισμένες κινήσεις και ιδιόμορφες στάσεις σώματος

Πηγή: Παιδιά με ιδιαιτερότητες στη γλωσσική ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεπίδραση, Σύνδρομο Asperger: Οδηγός ανίχνευσης και αντιμετώπισης, Tony Attwood
           www.aspergers.com
              

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...