1 Φεβ 2012

«Ένα Γράμμα Μια Ιστορία»


Η βραβευμένη σειρά «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία» στοχεύει στη μάθηση μέσα από την ψυχαγωγία και αποτελεί μια πρωτότυπη παραγωγή της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την ελληνική γλώσσα στην ψηφιακή εποχή της εκπαίδευσης.

Η γνωριμία του παιδιού με τα γράμματα και τους ήχους της γλώσσας γίνεται μέσα από έμμετρες, χιουμοριστικές, σουρεαλιστικές ιστορίες, οι οποίες συνδυάζουν την παιδαγωγική με την παραμυθική και την τηλεοπτική γλώσσα. Το κάθε επεισόδιο λειτουργεί σε ένα πλαίσιο διαθεματικής και ολιστικής προσέγγισης της γνώσης στηρίζοντας το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου με μία καινοτόμο, πρωτότυπη και ελκυστική διάσταση. Η σειρά κινουμένων σχεδίων «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία», την οποία υπογράφουν η συγγραφέας-εκπαιδευτικός τεχνολόγος, Σοφία Μαντουβάλου και ο σκηνοθέτης-animator, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, διατίθεται από τον διαδικτυακό τόπο της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης www.edutv.gr και προβάλλεται από την ΕΤ1 και την ERT WORLD με αγγλικούς υπότιτλους.

Η τηλεοπτική σειρά προεκτείνεται σε ψηφιακό περιβάλλον μάθησης με διαδραστικά παιχνίδια, για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό των οποίων έχουν ληφθεί υπόψη οι σύγχρονες τάσεις γλωσσικού αλφαβητισμού στην προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία και οι γνωστικές και ψυχοκινητικές κατηγορίες του Benjamin Bloom. Τα διαδραστικά παιχνίδια βασίζονται στις ιστορίες της εκπαιδευτικής τηλεοπτικής σειράς «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία» με στόχο την ενίσχυση του αναδυόμενου αλφαβητισμού. Η φωνολογική αντίληψη των ήχων της γλώσσας, η αναγνώριση και γνώση των γραμμάτων, η αντίληψη της φοράς γραφής του γράμματος και η αντίληψη του γράμματος μέσα στη λέξη οδηγούν αβίαστα μέσα από το παιχνίδι στη γραφή και την ανάγνωση.

Το διαδραστικό περιβάλλον μάθησης μπορεί να αξιοποιηθεί ως υποστηρικτικό περιβάλλον της διδασκαλίας τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί πιλοτικά τα διαδραστικά παιχνίδια για το γράμμα Α και η πρόσβαση είναι ελεύθερη στον διαδικτυακό τόπο: www.i-create.gr
Ο πιλότος του διαδραστικού περιβάλλοντος μάθησης «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία» παρουσιάστηκε στην έκθεση «Serious Games Showcase & Best Practices» στα πλαίσια του 5ου Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Συνεδρίου Μάθησης Βασισμένης σε Ψηφιακά Παιχνίδια (5th European Conference on Games-Based Learning) που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα.
Πηγή

Δείτε το παρακάτω video


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...