26 Μαρ 2012

Ορολογία: Πρωτόκολλο Wilbarger




Τι είναι το ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ WILBARGER?





To Πρωτόκολλο Wilbarger (ή Therapressure Protocol) -συχνά αναφέρεται ως "βούρτσισμα"- είναι μια θεραπεία της αισθητηριακής αμυντικότητας, το οποίο αναπτύχθηκε απο την Patricia Wilbarger, MEd, OTR, FAOTA. Το πρωτόκολλο έχει τις ρίζες του στην θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, και έχει εξελιχθεί μέσα από την κλινική χρήση. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί σταθερή και συχνή εφαρμογή πολύ βαθιάς πίεσης και ιδιοδεκτικής εισροής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • Βαθύ άγγιγμα-πίεση με μια βούρτσα Therapressure (εικόνα) σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος συμπεριλαμβανομένων των χεριών, άνω άκρων, πλάτης, κάτω άκρων και ποδιών
  • Ιδιοδεκτική εισροή/συμπίεση στις αρθρώσεις του κορμού, των ώμων, αγκώνων, χεριών, ισχύων, γονάτων και σφυρών (αστραγάλων).

Ενώ το πρωτόκολλο είναι μικρό και φαίνεται εύκολο, πρέπει να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση για την σωστή διαχείριση του πρωτοκόλλου είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Επιπλέον, ακόμα και μετά την εκπαίδευση είναι σημαντική η επίβλεψη από θεραπευτές που έχουν ανώτερη εκπαίδευση στην θεραπεία της αισθητηριακής αμυντικότητας. 

Συχνά χρησιμοποιείται από εργοθεραπευτές, με γνώσεις της αισθητηριακής ολοκλήρωσης και ειδικευμένους στο πρωτόκολλο, σε παιδιά με αισθητηριακή αμυντικότητα. Μετά την καταγραφή ενός λεπτομερούς αισθητηριακού ιστορικού, ο εργοθεραπευτής εξηγεί στους γονείς το βαθμό της αισθητηριακής αμυντικότητας, τις συμπεριφορές και τους στόχους και το συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα παρέμβασης. Στη συνέχεια εκπαιδεύει τους γονείς στην ορθή χρήση του πρωτοκόλλου και τους εποπτεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το πρόγραμμα λήγει με την καταγραφή μιας επαρκής προόδου του παιδιού, αφού έχει προηγηθεί μια επαναξιολόγηση και συζήτηση με τους γονείς.



http://wilbarger.tripod.com/index.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...