26 Μαρ 2012

Αισθητηριακά "παιχνίδια"

Οι αισθητηριακές δραστηριότητες διεγείρουν τις αισθήσεις και προκαλούν μια νευρολογική αντίδραση. 
Η Διαταραχή Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, γνωστή και ως Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας, είναι με απλά λόγια η δυσκολία του εγκεφάλου να επεξεργαστεί τα αισθητηριακά εισερχόμενα. Ορισμένα παιδιά είναι υπερευαίσθητα στα αισθητηριακά εισερχόμενα και γι' αυτό αποφεύγουν το έντονο φως, ήχο ή απτικά ερεθίσματα. Άλλα παιδιά είναι υποευαίσθητα και γι' αυτό αναζητούν τα αισθητηριακά εισερχόμενα που διεγείρουν συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου τους.

ΛΕΠΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

Οι δραστηριότητες λεπτής κίνησης διεγείρουν την απτική αίσθηση ενός παιδιού. Το παιχνίδι με πλαστελίνη, πηλό, αφρό ή στόκο επιτρέπει σε ένα παιδί να πιέσει με τα χέρια του και να διεγείρει τους λεπτούς μύες των δακτύλων του. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το παιχνίδι με μπουκάλια με σπρέι, όντας παράλληλα πολύ διασκεδαστικό. Μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να ποτίσει τα λουλούδια της βεράντας ή της αυλής με το σπρέι ή ακόμα και να πάρει ένα πανί και να σας βοηθήσει στο καθάρισμα. Μπορείτε επίσης να παίξετε "μάντεψε τι είναι στη σακούλα": απλά τοποθετείστε μερικά μικρά αντικείμενα μέσα σε μία αδιαφανή σακούλα και ζητείστε από το παιδί σας να τα αναγνωρίσει μέσω της αφής. Αν το παιδί είναι πολύ κιναισθητικό για να καθίσει ήσυχο στο δωμάτιό του και να ζωγραφίσει, πάρτε του πολύχρωμες κιμωλίες και αφήστε το να εκφραστεί στο πεζοδρόμιο.

ΑΔΡΗ ΚΙΝΗΣΗ
Οι δραστηριότητες αδρής κίνησης ωφελούν τις αιθουσαίες , ιδιοδεκτικές  και απτικές (αφή) αισθήσεις. Παίξτε το παιχνίδι "μιμήσου το ζώο": εσείς ονομάζετε ένα ζώο και το παιδί πρέπει να μιμηθεί την κίνηση του συγκεκριμένου ζώου. Θα πρέπει δηλαδή να πηδάει σα βάτραχος, να σέρνεται σαν φίδι κτλ. Διατηρείστε το ενδιαφέρον του παιδιού για το παιχνίδι, αλλάζοντας κάθε 10 δλ. περίπου το ζώο. Ζητείστε από το παιδί να κάνει τον κάβουρα (να περπατάει με τα τέσσερα με την πλάτη προς τα κάτω) και δείτε εάν μπορεί να μεταφέρει κάτι με την κοιλιά του δίχως να το ρίξει.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δώστε σε ένα παιδί που αναζητά νέες γεύσεις ένα ρόφημα φρούτων το οποίο μπορεί να ρουφήξει με ένα καλαμάκι. Δώστε του να μασήσει τροφή ή τσίχλα ώστε να ικανοποιήσει την ανάγκη του να γνωρίσει νέες γεύσεις. Δώστε στο παιδί ένα ραβδί και λίγο υγρό σαπούνι για να κάνει σαπουνόφουσκες ή αναθέστε του να φουσκώσει μπαλόνια και παίξτε παιχνίδια με καλαμάκια.

ΟΣΦΡΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παίξτε το παιχνίδι "μάντεψε τη μυρωδιά": απλά ζητείστε από το παιδί να κλείσει τα μάτια του και δώστε του να μυρίσει ότι έχετε πρόχειρο όπως φυστικοβούτυρο, πορτοκάλι, σαπούνι, οδοντόπαστα κτλ.

ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παίξτε κάποιο παιχνίδι για να εξασκήσετε τις ακουστικές ικανότητες του παιδιού. Καθίστε ήσυχα σε κάποιο μέρος και προσπαθείστε να αναγνωρίσετε τους διάφορους ήχους που ακούτε. Ή ακούστε διαφορετικά είδη μουσικής και παρατηρείστε αν έχει κάποιο αγαπημένο είδος ή τραγούδι. Δώστε του κάποιο μουσικό όργανο και παροτρύνετέ το να παίξει. Εναλλακτικά, μπορεί να παίξει μουσική με κάποια κατσαρόλα, άδεια τάπερ κτλ καθώς και παιχνίδια με μουσικά σινιάλο.

ΟΠΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Αναθέστε στο παιδί να ομαδοποιήσει αντικείμενα (παιχνίδια, ρούχα, βιβλία) με βάση το χρώμα τους. Η δημιουργία οποιουδήποτε έργου τέχνης παρέχει οπτική διέγερση, ειδικά όταν περιλαμβάνει έντονα χρώματα. Δώστε στο παιδί μη τοξικά χρώματα ή μαρκαδόρους που διαλύονται σε νερό για να ζωγραφίσει. Παίξτε "βρες τις διαφορές" με δύο παρόμοιες εικόνες. Κρύψτε μικρά αντικείμενα στο γρασίδι και βάλτε το παιδί να τα βρει. Προμηθευτείτε βιβλία με ψευδαισθήσεις ή πολύπλοκες εικόνες και σχέδια ή εικόνες κρυμμένες σε εικόνες και δείτε πόσους από αυτούς τυος γρίφους θα καταφέρει να λύσει.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...