1 Μαρ 2012

Ποσοστό σωματικού λίπους. Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη;

Με τη δραματική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, η επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη ζωή και στην υγεία ενός παιδιού. 

Η σύσταση σώματος, είναι η ανάλυση του σώματος στα μέρη που αποτελείται, δηλαδή στα οστά, τα όργανα, το μυϊκό ιστό και τον λιπώδη ιστό και την υπόλοιπη άλιπη μάζα. Δυστυχώς, η σύσταση σώματός μας, επηρεάζεται από την παιδική ηλικία γιατί είναι αυτή που θα επηρεάσει τις ορμόνες για να μας μεγιστοποιήσουν την οστική μάζα και την μυϊκή που θα την συγκρατεί.


Ακριβής ορισμός για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους δεν μπορεί να δοθεί, όπως και στην περίπτωση των ενηλίκων, καθώς κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας λαμβάνουν χώρα φυσιολογικές αλλαγές στην ανάπτυξη και στη σύσταση του σώματος των παιδιών. Η φυσιολογική αυτή διαδικασία της ανάπτυξης στην παιδική ηλικία, αποτελεί και το λόγο που η παιδική παχυσαρκία διαφέρει από αυτήν των ενηλίκων. Στα παιδιά, ο καθορισμός των φυσιολογικών ορίων σωματικού βάρους είναι ιδιαίτερα περίπλοκος σε σύγκριση με τους ενήλικες, εξαιτίας της σταδιακής μεταβολής του ύψους αλλά και λόγω του ότι οι επιπλοκές που απορρέουν από την παχυσαρκία δεν είναι άμεσες.

Από την μεριά του, το ποσοστό σωματικού λίπους είναι ζωτικής σημασίας για τις βασικές λειτουργίες του σώματος όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η αποθήκευση βιταμινών και απορρόφηση τους, ο κραδασμός των αρθρώσεων και τα όργανα.

Το λίπος τους σώματος χωρίζεται σε 2 κατηγορίες:

• Σπλαχνικό λίπος (ενδοκοιλιακό λίπος) είναι το λίπος που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα στην περιοχή του κορμού / στομάχι του σώματος.
• Υποδόριο λίπος είναι το λίπος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα μας και αποτελεί περίπου το 80% του συνολικού λίπους του σώματος.

Στα παιδιά, η βασική μορφή του σώματος αρχίζει να διαμορφώνεται μεταξύ της ηλικίας των 11 με 15 ετών για τα αγόρια και των 9 με 14 ετών για τα κορίτσια, αλλά το μέγιστο ύψος μπορεί να ολοκληρωθεί στα 18 για τα κορίτσια και στα 20 για τα αγόρια ανάλογα με τους κοινωνικόπεριβαλλοντικούς παράγοντες ανάπτυξης που μεγαλώνει το κάθε παιδί.

Στα αγόρια, όταν το σωματικό λίπος είναι 25% ή περισσότερο, θεωρείται παχύσαρκο. Αν το σωματικό λίπος είναι της τάξης των 21-25%, θεωρείται υπέρβαρος. Ένα σώμα θεωρείται υγιές, όταν το ποσοστό σωματικού λίπους είναι μεταξύ 9 και 15%. Για τα κορίτσια, η παχυσαρκία ορίζεται ως σωματικό λίπος κατά 32% ή υψηλότερη και το υπέρβαρο βάρος, όταν είναι μεταξύ 22 και 31%. Η συνιστώμενη υγιή σειρά για τα κορίτσια είναι μεταξύ 14 και 21%.

Η σύσταση του σώματός μας όμως, επηρεάζει πάρα πολύ την υγεία μας. Έτσι, η μέτρηση του σωματικού λίπους στα παιδιά, έχει χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος για την αξιολόγηση της κατάσταση της υγείας τους, μιας και οι αλλαγές στο λίπος του σώματος ενός παιδιού μπορούν να αναφέρουν προβλήματα υγείας, που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι την ενηλικίωση του.

Όμως, έρευνες έδειξαν πως το αυξημένο λίπος στον οργανισμό δεν έχει μόνο επιδράσεις στην υγεία του παιδιού και αργότερα του ενήλικα (αύξηση αρτηριακής πίεσης, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης), αλλά επηρεάζει πάρα πολύ την ανάπτυξή του, μιας και υπάρχει μείωση του προσδοκώμενου μέγιστου ύψους κατά 3-5 εκατοστά.

Έτσι, καθώς η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, απαιτείται επαγρύπνηση, τόσο από την πολιτεία, όσο και από τον καθένα μας ξεχωριστά, ώστε να ανατρέφουμε υγιή παιδιά που θα μεγαλώσουν και θα εξελίσσονται σε υγιείς ενήλικες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...