28 Μαΐ 2012

Στραβίζει ή όχι το μικρό σας;

Όταν τα μωράκια γεννιούνται δίνουν την εντύπωση ότι τα ματάκια τους δεν βλέπουν ίσια. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για στραβισμό, αλλά για φυσιολογική αντίδραση του ματιού, κατά τις πρώτες μέρες της γέννησης, μέχρις ότου να συνηθίσει στα νέα δεδομένα.

Ο στραβισμός, δηλαδή η αδυναμία τους ενός από τα δύο μάτια να στραφεί στο αντικείμενο προσήλωσης, προσβάλλει το 4% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 χρόνων και τα πρώτα του σημάδια παρατηρουνται τα δύο πρώτα χρονια ζωής.

Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει περίπτωση το παιδί σας να μην έχει στραβισμό, αλλά εσείς να νομίζεται ότι έχει, λόγω ανατομικών προβλημάτων, όπως μεγάλη απόσταση μεταξύ των ματιών, ασυμμετρία κρανίου ή βλεφάρων.

Ένα παιδί που έχει στραβισμό, έχει και διπλωπία, δηλαδή βλέπει διπλά τα αντικείμενα, αλλά αν ο στραβισμός δεν αντιμετωπιστεί από νωρίς μπορεί η κατάσταση των ματιών να χειροτερέψει.

Γι’ αυτό αν παρατηρήσετε κάτι περίεργο στο μωρό σας, κυρίως μετά την ηλικία των έξι μηνών, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε αμέσως σε έναν οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη για να σας συστήσει τρόπους αντιμετώπισης του προβληματος.

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...