9 Μαΐ 2012

Παιδιά θύματα βίας αυτοτραυματίζονται συχνότερα



Παιδιά που γίνονται θύματα εκφοβισμών και σχολικής βίας, έχουν μεγάλη πιθανότητα να βλάψουν τον εαυτό τους κατά την εφηβεία συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνομήλικους τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Οι μελετητές ασχολήθηκαν με 1.116 ζεύγη δίδυμων παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ του 1994 και του 1995 στην Αγγλία και την Ουαλία. Τα παιδιά αξιολογήθηκαν σε βάθος χρόνου, συγκεκριμένα στις ηλικίες των πέντε, επτά, δέκα και δώδεκα ετών, με τους ερευνητές να εκτιμούν την πιθανότητα συμπεριφοράς που θα επέφερε αυτοτραυματισμό έξι μήνες πριν τα δωδέκατα γενέθλιά τους.

Ανάμεσα στα δωδεκάχρονα παιδιά που είχαν αυτοτραυματιστεί, το 56% είχε υπάρξει θύμα βίας και επιθετικής συμπεριφοράς από άλλα παιδιά. «Αυτό το εύρημα είναι ανησυχητικό καθώς άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι συμπεριφορές αυτοτραυματισμού παραμένουν κατά την εφηβεία και την ενήλικη ζωή, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετέπειτα ψυχολογικών προβλημάτων», υπογράμμισε η έκθεση.

Παιδιά που είχαν θυματοποιηθεί επέδειξαν μεγαλύτερη πιθανότητα να βλάψουν τον εαυτό τους συγκριτικά με τα δίδυμα αδέλφια τους που δεν είχαν υποστεί τέτοιες επιθέσεις.

Επιπλέον, οι μελετητές κατέδειξαν ότι παιδιά που έχουν θυματοποιηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και πάσχουν από ψυχικά προβλήματα παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοτραυματισμού και σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους.

«Η άσκηση βίας από συνομηλίκους είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», επεσήμαναν οι ερευνητές, καταλήγοντας πως η «αποτροπή αυτοτραυματισμού σε νεαρούς εφήβους πρέπει να εστιάζει στο να βοηθάμε τα πληγέντα παιδιά να αντεπεξέλθουν καλύτερα στη θλίψη τους».

Τέλος, η ερευνητική ομάδα απηύθυνε κάλεσμα για την δημιουργία προγραμμάτων που εμποδίσουν την ενδοσχολική βία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...