9 Μαΐ 2012

Είναι πολύ ψηλό! Να ανησυχήσω;

Τα παιδιά κάνουν ένα «ξέσπασμα» στην ανάπτυξή τους και πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αν το παιδί σας είναι, 11 ή 12 ετών, και έχει ξεπεράσει τους συνομήλικούς τους είναι πιθανόν να σταματήσει να ψηλώνει με τους ρυθμούς που ψήλωνε. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι οι οποίου μπορεί να σχετίζονται με την υπερβολική ανάπτυξη του ύψους.

1. Το σύνδρομο Marfan που είναι μια κληρονομική πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να γίνεται υπερβολικό ψηλό, με μακριά χέρια και πόδια, καθώς και ευαίσθητες αρθρώσεις και καρδιακά προβλήματα.

2. Η ομοκυστινουρία είναι επίσης μια κληρονομική πάθηση του μεταβολισμού που μπορείτε να προκαλέσει μια παρόμοια εικόνα με αυτή του συνδρόμου Μάρφαν.

3. Το σύνδρομο Klinefelter είναι μια άλλη γενετική πάθηση που προκαλεί υπερβολικά ψηλό ύψος.

4. Τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει ψηλό ύψος, ένα παράδειγμα είναι ότι οι ορμονικές διαταραχές που έχουν αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση ύψους σε μικρή ηλικία (ακολουθείται από πρωιμη εφηβεία). Πάντως είναι σπάνιο στα παιδιά να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες αυξητικής ορμόνης, ενώ στους ενήλικες μία τέτοια κατάσταση λέγεται ακρομεγαλεία.

Όμως όλα αυτά μπορούν να αποκλειστούν ή να διαγνωστούν με ειδικές εξετάσεις και ύστερα από επίσκεψη σε ενδροκρινολόγο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...