8 Ιουν 2012

Τα παιδιά πρέπει να "βγουν απο την πρίζα"

Τα σημερινά παιδιά δεν βγαίνουν συχνά για να παίξουν στον κήπο των σπιτιών τους, σύμφωνα με έρευνα από την Νέα Ζηλανδία, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 700 παιδιά, ηλικίας 7 με 12 ετών, αλλά και οι γονείς και οι παππούδες τους.

Τα παιδιά περνούν πολύ ώρα μπροστά στον υπολογιστή, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και παρακολουθώντας τηλεόραση, αντί να παίζουν έξω με τους φίλους τους, είπε ο καθηγητής Γκραντ Σκόφιλντ, διευθυντής του Τεχνολογικού Κέντρου για Φυσική Δραστηριότητα και Διατροφή του πανεπιστημίου του Όκλαντ.

Σχεδόν τα μισά παιδιά δεν "παίζουν" καθημερινά, και αυτό ορίζεται ως μια μη δομημένη δραστηριότητα εξωσχολική, όπως ένα παιχνίδι κρίκετ στον κήπο ή ποδόσφαιρο στο ύπαιθρο.

Στον πρόλογο της έκθεσής του ο Σκόφιλντ γράφει ότι τα παιδιά θα πρέπει να "βγουν από την πρίζα" και να πάνε στον κήπο ή στην αυλή για να απελευθερώσουν την φαντασία τους. "Αφήστε τα να πάρουν κάποιο ρίσκο. Αφήστε τα να κάνουν λάθη. Έτσι μαθαίνουν", συμβουλεύει τους γονείς.

Ο ίδιος λέει ότι το μη δομημένο παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του εγκεφάλου.

Η δραστηριότητα, το ανοργάνωτο παιχνίδι είναι σημαντικό για τα παιδιά γιατί έτσι αναπτύσσουν τις σημαντικές ικανότητες για την ζωή, αναπτύσσουν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους, αλλά και τις κοινωνικές και πνευματικές τους λειτουργίες.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Σκόφιλντ δήλωσε στο ραδιόφωνο της Νέας Ζηλανδίας ότι οι γονείς περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους σήμερα σε σχέση με πριν από 20-30 χρόνια, αλλά τον περισσότερο χρόνο καθισμένοι μέσα στο αυτοκίνητο.

Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη ότι το 41% των παιδιών είναι πολύ κουρασμένα μετά το σχολείο ή έχουν πολύ διάβασμα και δεν προλαβαίνουν να παίξουν, ενώ το 42% των γονέων απάντησαν ότι δυσκολεύονται να βρουν χρόνο για να παίξουν με τα παιδιά τους.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...