6 Ιουλ 2012

Κάντε το ανεξάρτητο!

«Θέλω να το κάνω»… «Ασε με μόνο μου»… «Όχι, θα το κάνω»… Πόσο οικείες μας ακούγονται αυτές οι φράσεις… Τα μικρά μας ξαφνικά μεγάλωσαν ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν και αξιώνουν την ανεξαρτησία τους!

Το να καταφέρει ένα νήπιο να κερδίσει την ανεξαρτησία του και να αναδείξει νέες δεξιότητες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξής του.

Εσείς αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να προσφέρετε την αγάπη και την υποστήριξή σας, δίνοντάς του τια κατάλληλες ευκαιρίες για εξερεύνηση των πτυχών του χαρακτήρα του, ενθαρρύνοντάς του την περιέργεια αλλά και προτρέποντάς το να βιώσει μια σειρά εμπειριών.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε πέντε απλές συμβουλές για να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του.

1. Ποτέ μην κάνετε για τα μικρά σας ό,τι μπορούν πραγματικά να κάνουν τα ίδια για τους εαυτούς τους. Παραδείγματος χάριν, προτρέψτε να μάθετε να ντύνονται μόνα τους και μην υπαναχωρείτε στο θέμα αυτό, όταν τα καταφέρουν πλέον χωρίς βοήθεια. Μην τα ταϊζετε και μην πέφτετε στην παγίδα ότι αν τα κάνετε εσείς αντί εκείνα, τότε θα γλιτώσετε χρόνο.

2. Εξασφαλίστε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές και αφήστε το μωρό σας να περιηγηθεί με την ησυχία του, έχοντας την επίβλεψη αν πιστέψετε ότι πάει να κάνει κάτι κακό, αλλά πάντα δίνοντάς του την αίσθηση ότι το αφήνετε μόνο του. Αν το μωρό σας ακούει συνέχεια «μην το κάνεις», «μην ακουμπάς», «Αστο», «φύγε από εκεί γρήγορα», το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνετε φοβισμένο και διστακτικό. Εχετε ένα μέτρο.

3. Δώστε του εναλλακτικές. Όταν θέλει να κάνει κάτι που εσείς πιστεύετε ότι είναι χαμένος χρόνος, δώστε του εσείς την εναλλακτική λύση και αφήστε το να αποφασίσει. Παράδειγμα: αντί να το ρωτήσετε τι θέλει για πρωϊνό, πείτε του ακριβώς τις προτάσεις σας. «Θέλεις κέικ ή δημητριακά με το γάλα σου;»

4. Βάλτε του να κάνει σπίτι εύκολες «δουλειές» (να βάλει τα άπλυτα στο πλυντήριο, την κούπα του στο νεροχύτη ή να μαζέψει τα παιχνίδια του) που θα το βοηθήσουν να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι κάποιος να αναλαμβάνει την ευθύνη του για κάτι που έχει κάνει.

5. Κάθε φορά να το εμπιστεύεστε για το… κάτι παραπάνω! Ετσι το ενθαρρύνετε να έχει πάντα κίνητρο για να κάνει το καλύτερο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...