20 Σεπ 2012

Όταν αρχίζει να...τρώει μόνο του

Όταν το παιδί αρχίσει να τρώει μόνο του, αυτό, είναι μια ξεχωριστή διαδικασία όχι μόνο για το ίδιο αλλά και για εσάς. Όλη αυτή η προσπάθεια να φάει με το κουτάλι μόνο του, εντάσσεται στην γενικότερη διαδικασία της ανεξαρτητοποίησής του. Σίγουρα είναι ένα στάδιο που θέλει μεγάλη υπομονή και ενίσχυση!

Μικρές συμβουλές για να το βοηθήσετε:

Είναι καλό να χρησιμοποιείτε σκληρές πλαστικές σαλιάρες σ’ αυτήν την διαδικασία. Οι σαλιάρες αυτές επειδή ακριβώς «γυρίζουν» στην άκρη τους προς τα μέσα, έχουν την δυνατότητα να συγκρατούν μεγάλο μέρος του φαγητού που πέφτει.

Δώστε στο παιδί ένα σκληρό πλαστικό κουτάλι. Αρχίστε με τροφές που έχουν συμπαγή υφή, όπως είναι για παράδειγμα οι λιωμένες πατάτες.

Μην απογοητεύεστε εάν καθώς τρώει αφήνει ανά διαστήματα το κουτάλι του και τρώει με τα χέρια. Να θυμάστε ότι είναι μια νέα διαδικασία γι’ αυτό και ενώ τρώει παράλληλα παίζει.

Χρησιμοποιείτε ένα ψηλό καρεκλάκι για το φαγητό του ή άλλο ειδικό καρεκλάκι που προσαρμόζεται στο τραπέζι. Είναι καλό το παιδί σας να κάθεται εκεί όταν αρχίσει να τρώει μόνο του, έτσι ώστε να είναι στο κατάλληλο ύψος σε σχέση με τα αντικείμενα που θα πρέπει να διαχειριστεί.

Είναι καλό να μην βάζετε το μωρό σας στο καρεκλάκι του φαγητού όσο εσείς του μαγειρεύετε ακόμα. Όσο εκείνο πρέπει να περιμένει για να ετοιμαστεί το φαγητό, επειδή ακριβώς δεν μπορεί να κατανοήσει την καθυστέρηση, του προκαλείται εκνευρισμός. Θα σας εξυπηρετήσει περισσότερο, να του μιλάτε κατά την διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού του και να του επιτρέψετε να σας παρακολουθεί.

Σταδιακά το παιδικό καρεκλάκι θα πρέπει να αντικατασταθεί από μία κανονική καρέκλα και το παιδί να κάθεται μαζί με τους υπόλοιπους στο τραπέζι για να φάει.

Πέρα από το δικό του κουτάλι είναι χρήσιμο να έχει και το δικό του ποτήρι. Υπάρχουν στην αγορά ειδικά πλαστικά ποτηράκια με ειδικό στόμιο και λαβές για να μπορεί το παιδί να το χρησιμοποιεί μόνο του.

Είναι σημαντικό να δείχνετε μεγάλη υπομονή και επιμονή κατά την διαδικασία αυτή. Το παιδί είναι πολύ φυσιολογικό στο αρχικό διάστημα της διαδικασίας, να λερωθεί και να λερώσει και τα πάντα γύρω του καθώς τρώει. Μην δείχνετε εκνευρισμό. Χαμογελάστε του και βοηθήστε το. Μόλις το φαγητό του αρχίσει να λιγοστεύει στο πιάτο και βλέπετε ότι δυσκολεύεται να το «μαζέψει» στο κουτάλι του, μπορείτε να επέμβετε και να το βοηθήσετε.

Το παιδί, με την δική μας ενίσχυση και επιβράβευση ικανοποιείται από την συμμετοχή του και πολύ σύντομα θα κατακτήσει την δεξιότητα αυτή. Όταν αυτό συμβεί, τότε μπορείτε σταδιακά να αφαιρέσετε την σαλιάρα, να αντικαταστήσετε τα ξεχωριστά σερβίτσια με το κοινό σερβίτσιο της κουζίνας σας και καθώς μεγαλώνει, το παιδικό καρεκλάκι με το κανονικό κάθισμα.

Δεν υπάρχει παιδί που δεν μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να του δώσουμε χώρο και χρόνο να προσπαθήσει!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...