8 Μαΐ 2017

Το πέρασμα της αόρατης γραμμής! Γιατί είναι σημαντικό;

Σημαντικό είναι το παιδί να περνάει αυθόρμητα τη μέση γραμμή του σώματός του! Γιατί;  

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ!



Και όμως είναι σημαντικό...

Ας ξεκινήσουμε με το τι σημαίνει το πέρασμα της μέσης γραμμής του σώματός μας: Είναι η ικανότητα ενός μέρος του σώματος (π.χ. χέρι, πόδι) να περνάει αυθόρμητα τη νοητή μέση γραμμή του σώματος που χαράσσεται από το κεφάλι μέχρι και τα πόδια χωρίζοντας τη δεξιά από την αριστερά πλευρά, με στόχο να εργαστεί στη διαφορετική μεριά (για παράδειγμα, το δεξί χέρι να επιτελέσει μια εργασία στην αριστερή μεριά του σώματος χωρίς έντονη στροφή/κάμψη του κορμού). Αυτή η ικανότητα αναπτύσσεται περίπου στους 18 μήνες.

Πριν αυτή η ικανότητα να είναι καλά εδραιωμένη, μπορεί να παρατηρήσετε πως το πιτσιρίκι έχει την τάση να χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι στην αριστερή πλευρά του σώματος και το δεξί χέρι στη δεξιά πλευρά.

Πολλές φορές, όταν ένα παιδί παραπέμπεται για εργοθεραπευτική αξιολόγηση λόγω δυσκολίων στη λεπτή κίνηση, στη γραφοκινητική διαδικασία και τον συντονισμό, δεν διασχίζει τη μέση γραμμή του σώματός του αποτελεσματικά.


Η έλλειψη περάσματος της μέσης γραμμής του σώματος μπορεί να υποδεικνύει ότι το δεξί ημισφαίριο με το αριστερό δεν επικοινωνούν ικανοποιητικά. Η επικοινωνία μεταξύ των ημισφαιρίων είναι σημαντική προκειμένου να συντονιστεί η μάθηση με την κίνηση.

Όταν ένα παιδί αποφεύγει το πέρασμα της μέσης γραμμής του σώματός του, τότε και τα 2 χέρια του τείνουν να δουλεύουν εξίσου παράλληλα με συνέπεια να μην υπάρχει εκλέπτυνση των λεπτών κινήσεων στο επικρατέστερο άκρο. Βασικός παράγοντας της γραφής είναι η εξειδίκευση του ενός χεριού για τον καλύτερο έλεγχο του μολυβιού.


Πως μπορώ να καταλάβω αν το παίδι μου διασχίζει με ευχέρεια τη μέση γραμμή του σώματός του;

  • Κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής/γραφής παρατηρούμε αν το παιδί αλλάζει χέρι στο μαρκαδόρο/μολύβι.
  • Κατά τη διάρκεια ζωγραφικής/γραφής παρατηρούμε έντονη κάμψη ή στροφή του κορμού προς τη μια πλευρά του σώματος.
  • Τα παιδιά με φτωχή ολοκλήρωση της ικανότητας διάσχισης της μέσης γραμμής του σώματος, ενδέχεται να παρουσιάσουν δυσκολίες στην εδραίωση της πλευρίωσης (επικρατούσα πλευρά).
  • Ενδέχεται να παρατηρηθούν μη ικανοποιητικές οφθαλμοκινητικές δεξιότητες κατά τη διαδικασία της σάρωσης, απαραίτητες για την ανάγνωση. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να παρατηρήσουμε δυσκολίες παρακολούθησης ενός αντικειμένου, το οποίο διέρχεται από τη μέση γραμμή του σώματος.
  • Περιορισμένη ευχέρεια στο παιχνίδι με την μπάλα.
  • Επιπλέον, είναι πιθανόν να σημειωθούν δυσκολίες σε διάφορες δραστηριότητες που απαιτούν τη χρήση και τον συντονισμό και των δύο μερών του σώματος (αμφίπλευρος συντονισμός).

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...