6 Σεπ 2012

Η χορήγηση αντιβιοτικών σε βρέφη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία

Θα σκεφτόσασταν ποτέ ότι τα αντιβιοτικά, που δίνετε στο μωρό σας, μπορεί να σκοτώσουν κάποια σημαντικά βακτήρια στο έντερό του, τα οποία του είναι χρήσιμα, για να παραμείνει αδύνατο;

Κι όμως, πρόσφατη έρευνα συσχέτισε την κατανάλωση αντιβιοτικών σε βρέφη με το μετέπειτα βάρος τους, καθώς οι μελετητές αποφάνθηκαν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών από την βρεφική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε παιδικά παχυσαρκία!

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Obesity, οι ερευνητές μελέτησαν τη χρήση αντιβιοτικών σε 11.532 παιδιά, που γεννήθηκαν στο Έιβον της Βρετανίας το 1991 και το 1992 και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά, που είχαν λάβει αντιβιοτικά κατά τους πρώτους πέντε μήνες της ζωής τους, ζύγιζαν περισσότερο από τα υπόλοιπα.

Η διαφορά βάρους ήταν ελάχιστη στα νήπια από 10 έως 20 μηνών, όμως αυξανόταν στη συνέχεια και σε ηλικία 3 ετών και 2 μηνών τα παιδιά που είχαν πάρει αντιβιοτικά είχαν αυξημένες πιθανότητες (κατά 22%) να είναι υπέρβαρα. Αντιθέτως, στα βρέφη που έλαβαν αντιβιοτικά μετά τον 5ο μήνα, δεν διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη διαφορά βάρους.

Μάλιστα, ενας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Λεονάρντο Τρασάντε, του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης΄δήλωσε σχετικά: «Πιστεύουμε συνήθως ότι η παχυσαρκία είναι μια επιδημία, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όμως ολοένα και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα», υπογραμμίζει.

«Τα μικρόβια που υπάρχουν στο έντερό μας μπορεί να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο, με τον οποίο καταναλώνουμε θερμίδες. Η έκθεση σε αντιβιοτικά, ιδίως σε πολύ μικρή ηλικία, μπορεί να σκοτώσει κάποια από τα βακτήρια αυτά, τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο, με τον οποίο το σώμα μας αφομοιώνει την τροφή και τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα μας επέτρεπαν να παραμείνουμε λεπτοί».

Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...