6 Σεπ 2012

Βλαστοκύτταρα κατά του αυτισμού...

Έναρξη κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα ώστε να μειώσουν τα επίπεδα της φλεγμονής στον εγκέφαλο

Τα νέα είναι ενθαρρυντικά για τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αυτισμό. Επιστήμονες στις ΗΠΑ ξεκίνησαν από τον Αύγουστο δοκιμές σε 30 παιδιά με αυτισμό, ηλικίας δύο έως επτά ετών. Στόχος τους είναι να αξιολογήσουν τις αλλαγές που ενδεχομένως θα υπάρξουν από τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αλλαγές αυτές αναμένεται να εμφανιστούν στο λόγο και στην κατανόηση του λεξιλογίου


Για κάθε ένα από αυτά τα παιδιά, οι επιστήμονες θα δημιουργήσουν πρώτα ένα σημείο αναφοράς με τις παρούσες ικανότητές τους. Κατόπιν, τα παιδιά θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα θα χορηγηθούν τα δικά τους μη τροποποιημένα βλαστικά κύτταρα, ενώ στη δεύτερη ομάδα θα χορηγηθεί φυσιολογικός ορός. Μετά από έξι μήνες, θα εξεταστεί η ικανότητα των παιδιών να κατανοήσουν και να σχηματίσουν λέξεις. Κατόπιν, οι ομάδες θα αλλάξουν θέσεις. Κατά τη διάρκεια των 13 μηνών της μελέτης, σε κάθε ομάδα παιδιών θα χορηγηθούν βλαστοκύτταρα μόνο μία φορά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρόμοια έρευνα σε παιδιά. Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες μελέτες στην Κίνα (με συμμετοχή 37 παιδιών, ηλικίας τριών έως 12 ετών), έχουν όμως γίνει και πολλές ιδιωτικές έρευνες από ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει δημοσιευθεί κανένα αποτέλεσμα από αυτές τις έρευνες. 

Η κύρια διαφορά μεταξύ της αμερικάνικης και της κινεζικής έρευνας, είναι ότι οι αμερικανοί χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα από το ίδιο το παιδί, ενώ οι κινέζοι χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα από συμβατό δότη. Παράλληλα με την αμερικάνικη διεξάγεται και μία μεξικάνικη έρευνα, η οποία λαμβάνει κύτταρα από το λιπώδη ιστό των συμμετεχόντων.

της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...